Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primele contracte de finantare semnate de ADR Centru pentru dezvoltarea competitivitatii economice a firmelor din Regiunea Centru

ADR Centru, in calitate de Organism Intermediar pentru implementarea POS CCE a demarat procesul de contractare a proiectelor finantate in cadrul Axei Prioritare 1 – Un sistem de productie inovativ si eco-eficient.

La sediul ADR Centru din Alba Iulia au fost semnate patru contracte prin care circa 8,26 milioane lei vor fi investite pentru dezvoltarea a patru firme din judetele Alba, Covasna si Mures. Fonduri nerambursabile in valoare de peste 4,2 milioane lei sunt alocate prin aceste prime contracte semnate la sediul ADR Centru din Alba Iulia, in data de 4 septembrie 2013, pe cel de-al patrulea apel de proiecte in cadrul Operatiunii 1.1.1. Sprijin pentru consolidarea si modernizarea sectorului productiv, prin investitii tangibile si intangibile pentru IMM. Aceste fonduri, care vor fi completate de co-finantarea fiecarui beneficiar, vizeaza facilitarea accesului la credite si finantare, precum si la inovare in intreprinderi din Campeni-Alba, Sfantu Gheorghe si Targu Mures.

Firmele care au semnat ieri contractele de finantare a proiectelor de investitii in echipamente si tehnologie  isi vor achizitiona echipamente pentru prelucrarea lemnului si realizarea de mobilier, pentru dotarea tipografiilor cu masini de fabricat cutii rigide, precum si pentru pliat si lipit cutii, dar si pentru constructia de hale si dotarea acestora cu echipamente specifice pentru prelucrari mecanice. Cele patru proiecte contractate azi au valoarea totala cumulata de 8,258,780.27 lei, din care valoarea totala eligibila cumulata este de 6,527,051.63, iar sprijinul nerambursabil solicitat este de 4,753,377.35 lei.

”In ultimii ani am vazut cum accesul firmelor romanesti la capital ramane limitat. Din acest punct de vedere, sectorul IMM este cel mai afectat, din cauza orientarii relativ slabe catre activitati productive, a tehnologiei si infrastructurii deficitare, a gradului scazut de adaptabilitate la nevoile pietei prin inovare. Dezvoltarea IMM prin achizitia de noi echipamente si tehnologii, prin diversificarea gamei de produse si cresterea calitatii acestora stimuleaza competitivitatea firmelor, creste nivelul protectiei consumatorului si a mediului, accelerand procesul de convergenta si intensificarea schimburilor comerciale pe piete. Axa Prioritara 1 a POS CCE, in cadrul carei ADR Centru isi consolideaza rolul de Organism Intermediar la nivel regional, concentreaza eforturile de sprijinire a sectorului productiv al intreprinderilor mici si mijlocii. Ne implicam activ in revigorarea mediului de afaceri si generarea intreprinderi inovative, care sa creeze locuri de munca in beneficiul cetatenilor. De aceea, aceste prime contracte semnate vor fi urmate foarte curand de altele, care vor duce la dezvoltarea economica a Regiunii Centru”, a declarat Simion Cretu, director general ADR Centru, in cadrul evenimentului de semnare a primelor contracte pe programul destinat dezvoltarii competitivitatii economice.

La nivelul Regiunii Centru mai sunt inca 309 cereri de finantare in cadrul apelului de proiecte mentionat (Operatiunea 1.1.1 A2 – Sprijin financiar in valoare de pana la 1.065.000 lei acordat pentru investitii pentru IMM), care sunt repartizate celorlalte ADR-uri din tara, pentru procesul de evaluare,. In urma finalizarii verificarii conformitatii administrative si eligibilitatii, precum si a evaluarii tehnice si financiare a proiectelor care au obtinut minim 60 de puncte, urmeaza semnarea contractelor de finantare si apoi derularea investitiilor prevazute.

Sursa: ADR Centru

Vizualizări: 71