Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE a publicat propunerile de clauze speciale pentru contractele cu o valoare mai mica de 5 milioane de euro din domeniul constructiilor

Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica propunerile de clauze speciale pe contract agreate de FIDIC - Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti in Domeniul Constructiilor, aplicabile contractelor cu o valoare de pana la 5 milioane de euro. Conditiile contractuale FIDIC sunt recunoscute la nivel global si sunt cele care asigura premisele unei bune derulari a contractelor incheiate in domeniul constructiilor. Recent, Ministerul Fondurilor Europene a publicat propunerile de clauze speciale de contract agreate de FIDIC pentru lucrari de constructii cu un grad ridicat de complexitate.

“Reintroducerea in legislatia nationala a conditiilor speciale agreate de FIDIC pentru contractele cu o valoare de pana la 5 milioane de euro va fi extrem de benefica pentru autoritatile locale – primarii, consilii judetene. Aceste clauze minimale obligatorii vor reprezenta un real sprijin pentru autoritatile locale, deoarece acestea vor avea la dispozitie un instrument pentru implementarea eficienta a proiectelor de investitii. Reamintesc ca Romania a avut transpuse in legislatia nationala conditiile speciale de contract agreate de FIDIC, care reprezentau clauze minimale obligatorii, insa actul normativ care le implementa a fost abrogat fara o minima justificare pertinenta in mai 2009, fapt care a creat confuzie in randul antreprenorilor si in randul beneficiarilor, dar a dus si la aplicarea de corectii financiare de catre Comisia Europeana din cauza problemelor aparute in implementarea proiectelor finantate din fonduri europene. Din aceasta cauza, acum suntem obligati sa indreptam greselile din trecut pentru a permite buna implementare a proiectelor finantate din bani publici”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ministerul Fondurilor Europene a publicat spre consultare Forma scurta de contract – Conditii speciale si asteapta opinii pe marginea acestui document pana la data de 31 august 2013.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 143