Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Primii ochi artificiali curbati pe deplin functionali realizati cu fonduri europene

Dupa ce au analizat modul in care functioneaza ochii insectelor, oameni de stiinta din Elvetia, Germania si Franta au proiectat si au construit, in miniatura, primii ochi artificiali curbati compusi pe deplin functionali. Proiectul „CURVACE” a primit 2 milioane EUR din fonduri UE pentru a dezvolta ochi de „insecta” in miniatura, care au un mare potential industrial in domeniul roboticii mobile, al imbracamintei inteligente si al aplicatiilor medicale.

In viitor, ochiul compus artificial ar putea fi utilizat in domenii in care detectarea panoramica a miscarii este primordiala. De exemplu, un ochi compus artificial flexibil ar putea fi fixat pe autovehicule pentru detectarea eficienta a obstacolelor (de exemplu, in timpul manevrelor de parcare, pentru ghidarea automata a vehiculelor, pentru detectarea autovehiculelor sau a pietonilor care se apropie prea mult) sau ar putea fi instalat in microvehiculele aeriene (Micro Air Vehicles - MAV) in scopul navigarii fara coliziuni, bazate pe vedere (de exemplu, in cursul aterizarii sau pentru evitarea obstacolelor, cum ar fi in cadrul operatiunilor de salvare). Datorita finetii si flexibilitatii lor inerente, acesti ochi ar putea fi, de asemenea, integrati in tesaturi pentru fabricarea hainelor inteligente, cum ar fi palariile inteligente, dotate cu sisteme de alerta de coliziune pentru persoanele cu deficiente de vedere. In plus, ochii compusi artificiali flexibili ar putea fi fixati pe pereti si pe mobila in casele inteligente pentru detectarea miscarii (de exemplu, pentru persoanele in varsta in cazurile asistentei pentru autonomie la domiciliu sau pentru copii, cu un rol de prevenire a accidentelor).

Vicepresedintele Comisiei Europene, dna Neelie Kroes, a declarat: „Natura ne ofera numeroase solutii extrem de sofisticate in ceea ce priveste rezolvarea problemelor. Programele de cercetare finantate de CE ne ofera posibilitatea de a ne inspira, a intelege, a imita si a recrea la scara industriala unele dintre lucrurile minunate pe care ni le-a dat Mama Natura, astfel incat sa putem imbunatati viata cetatenilor nostri.”

Ochiul compus are caracteristici si functii similare ochiului de Drosophila melanogaster si de alte artropode. Ochiul, un obiect cilindric minuscul (diametru de 12,8 mm, 1,75 grame), este alcatuit din 630 de „ochi de baza”, denumiti omatidii, dispusi in 42 de coloane cu cate 15 senzori fiecare. Fiecare omatidie este alcatuita dintr-o lentila (172 de microni), combinata cu un pixel electronic (30 de microni). Acesti senzori au proprietati optice avansate, cum ar fi un camp vizual panoramic neintrerupt de 180°x60°, cu o profunzime mare a campului, si se pot adapta la o mare varietate de conditii de luminozitate.

Proiectul CURVACE a fost finantat prin intermediul programului FET-Open (Future and Emerging Technologies) al Comisiei Europene. Ca parte din componenta „Excelenta stiintifica” a programului Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare si inovare, FET-Open promoveaza ideile novatoare: cercetarea in colaborare pentru stiinta si tehnologia vizionare si cu grad ridicat de risc, aflate in stadii incipiente.

Context

La proiect au colaborat 5 institutii: EPFL (Elvetia), Universitatea Aix-Marseille si CNRS (Franta), Institutul Frauenhofer pentru optica aplicata si inginerie de precizie (Germania) si Universitatea din Tübingen (Germania), care au lucrat impreuna timp de 45 de luni (1.10.2009-30.6.2013). Bugetul intregului proiect este de 2,73 milioane EUR, dintre care 2,09 milioane EUR provin din fonduri UE.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 91