Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Credite cu dobanzi avantajoase pentru sprijinirea fermierilor in accesarea fondurilor europene

In conditiile in care absorbtia fondurilor pentru dezvoltare rurala se confrunta cu accesul dificil la credite si in special dobanzi care descurajeaza potentialii beneficiari, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a cautat solutii.

Avand in vedere ca agricultura beneficiaza de plati europene si subventii nationale de peste 3 mld. euro anual, o serie de banci si-au manifestat interesul pentru a se implica in sectorul agro-alimentar.

In urma consultarilor cu bancile, care au durat aproape un an de zile, MADR a adoptat cadrul legislativ prin care se conditioneaza participarea la schemele de finantare din sectorul agro-alimentar.

Astfel, MADR prin APIA semneaza in fiecare an o serie de conventii care permit agricultorilor sa obtina credite in conditii favorabile de la banci in contul adeverintelor eliberate de APIA prin care se certifica faptul ca fermierii in cauza urmeaza a beneficia de plati directe, plati pe suprafata din Pilonul II dezvoltare rurala, plati complementare directe din bugetul national pentru bovine, ovine si sectorul vegetal, precum si plati pentru bunastarea animalelor.

Din acest an, in urma adoptarii actului normativ mentionat se conditioneaza semnarea conventiei APIA cu o anumita banca de volumul creditelor acordate de banca in cauza, in cadrul Programului de Dezvoltare Rurala la care bancile in general sunt mai reticente in acordarea de credite.

In plus, prin acest act legislativ se stabileste si un nivel maxim redus al dobanzilor practicate (pentru FEGA – ROBOR 6M + 4% si FEADR – ROBOR 6M + 4,5%, iar comisionul sub 1%) tocmai pentru a incuraja fermierii si beneficiarii Programului de Dezvoltare Rurala sa solicite credite bancare care sa conduca astfel la cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene.
Aceasta masura reflecta preocuparea MADR in absorbtia fondurilor europene chiar daca rata a ajuns pentru dezvoltare rurala la aproape 60% din 8,124 mld euro.

Sursa: MADR

Vizualizări: 128