Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MFE: Dialogul cu serviciile Comisiei Europene pe marginea Acordului de Parteneriat se deruleaza printr-un schimb constructiv de opinii

Un comunicat al Ministerului Fondurilor Europene arata ca Ministerul a transmis Comisiei Europene, in data de 6 iunie 2013, documentul consultativ pentru elaborarea Acordului de Parteneriat 2014-2020. In aceeasi zi, documentul a fost supus consultarii publice, prin publicarea pe pagina oficiala a MFE  in spiritul transparentei, al dezbaterii constructive, dar si pentru obtinerea de reactii din partea tuturor partenerilor de dialog. Documentul s-a dorit a fi un prim punct de plecare in construirea dialogului cu Comisia si demararea negocierilor informale, astfel incat autoritatile romane sa primeasca inca din stadiu incipient recomandarile si orientarile Comisiei. Reprezentantii Comisiei Europene au apreciat public transmiterea din timp a primelor propuneri cu privire la Acordul de Parteneriat.

Conform Ministerului Fondurilor Europene, Shirin Wheeler, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru politica regionala, Johannes Hahn a declarat recent ca ”este de mare ajutor faptul ca majoritatea statelor membre, inclusiv Romania, au trimis drafturile de acord de parteneriat relativ devreme”.

Totodata, MFE a precizat ca, avand in vedere faptul ca regulamentele pentru perioada 2014-2020 sunt inca in plin proces de negociere, existand inca unele aspecte asupra carora nu au fost luate inca decizii finale la nivel european (conditionalitatile ex-ante, alocari financiare la nivel de fond/alte initiative comunitare), documentul consultativ transmis Comisiei Europene nu putea fi unul aproape definitivat.

Pe de alta parte, la momentul respectiv, documentul nu putea sa prezinte o viziune strategica integrata, avand in vedere faptul ca toate strategiile sectoriale 2014-2020 sunt inca in curs de elaborare. Documentul a fost realizat pe baza analizelor socio-economice elaborate la nivelul ministerelor de linie si a primelor concluzii legate de prioritatile strategice sectoriale, se mai arata in comunicat.

Principala observatie din partea Comisiei Europene a vizat la faptul ca documentul nu este structurat astfel incat sa sustina integrat un numar redus de obiective strategice, eventual in conformitate cu Documentul de Pozitie al Comisiei. Aceasta viziune urmeaza a fi definita pe baza primelor proiecte ale strategiilor sectoriale 2014-2020 si luand in considerare toate recomandarile anterioare ale Comisiei in cadrul dialogului informal.

In ceea ce priveste prima propunere de alocari financiare prezentata in document, comunicatului Ministerului arata faptul ca aceasta reflecta o schimbare fata de abordarea 2007-2013, mai ales in ceea ce priveste Programul Operational Regional, care va implementa un numar mai mare de tipuri de interventii fata perioada curenta. La nivel regional vor fi alocate sume mai mari pentru cresterea competitivitatii mediului de afaceri si sprijinirea IMM-urilor, infrastructura educationala, sociala, de sanatate, eficienta energetica, infrastructura de transport local si interconectivitate).

Documentul revizuit va prezenta o noua alocare financiara indicativa pe Programe Operationale, in conditiile in care ultimele decizii in cadrul negocierilor la nivel european aduc modificari in ceea ce priveste valoarea alocarilor nationale pentru fiecare fond, pe de o parte, iar pe de alta parte procentul pentru rezerva de performanta nu este inca stabilit.
Ministerul Fondurilor Europene a subliniat in comunicat ca lansarea in consultare publica a acestui document ofera tuturor partenerilor relevanti la nivel national posibilitatea de a contribui la formularea acestei viziuni strategice.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 102