Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: Sistemul regional pe care il propunem este cel multipolar

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a prezentat joi, 11 iulie, si vineri, 12 iulie, la dezbaterile organizate la Sibiu si in statiunea Baile Balvanyos, criteriile propuse in analizele realizate pentru procesul de regionalizare-descentralizare de grupul academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Criteriile au fost analizate in functie de contributia lor la dezvoltarea unitara a unei regiuni.

O prima caracteristica se refera la dezvoltarea economica si generala a regiunii, la modul in care acestea sunt influentate de numarul de poli de dezvoltare din interiorul unei regiuni. „Sistemul regional pe care il propunem este cel multipolar, cu mai multi poli de dezvoltare intr-o regiune. Altfel, localitatile bogate devin si mai bogate, iar localitatile sarace incep sa se depopuleze si isi reduc si mai mult sansa la dezvoltare”, a declarat ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice. Astfel, o regiune cu mai multi poli asigura cea mai echilibrata forma de dezvoltare a regiunii in ansamblu, in timp ce sistemele regionale bipolare sau monopolare asigura dezvoltare doar in jurul respectivilor poli de dezvoltare, cu posibile consecinte negative asupra unor zone periferice, care nu ajung sa fie cooptate in procesul de dezvoltare.

Din punctul de vedere al dimensiunii, o regiune eficienta are nevoie de un teritoriu suficient de mare, pentru a avea o varietate cat mai mare de resurse de dezvoltare, de la cele naturale si umane, la infrastructura de transport, educationala si de sanatate.

Cu privire la fluxurile demografice si comerciale, conform domnului Dragnea, este preferabil ca, in cadrul unei regiuni, acestea sa fie orientate spre interior, pentru a contribui la dezvoltarea regiunii. Un alt factor important pentru dezvoltarea regiunii il constituie existenta unor specializari cat mai diverse ale fortei de munca, pentru a acoperi cat mai multe tipuri de activitati productive din interiorul regiunii. De asemenea, conform lui Dragnea, studiile releva ca o compozitie cat mai variata a populatiei din punct de vedere cultural, lingvistic, etnic sau religios este importanta pentru asigurarea dezvoltarii si interactiunii sociale in interiorul regiunii.

Dezbaterile care au urmat prezentarii sustinute de viceprim-ministrul Liviu Dragnea s-au axat pe modul in care desemnarea viitoarelor regiuni si a atributiilor care le vor fi transferate vor influenta functionarea sistemului administrativ din Romania.

Alaturi de membri ai CONREG, au participat, la dezbateri, alesi locali din regiunea de dezvoltare Centru, reprezentanti din mediul academic si universitar, parlamentari si membri ai societatii civile.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 94