Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Dezbatere de dragul dezbaterii. Normele de acordare a finantarilor pentru proiectele culturale raman aceleasi

In a doua jumatate a lunii iunie, AFCN a anuntat lansarea celei de-a doua sesiuni de finantare pentru proiecte culturale pe anul 2013. Organizatiile interesate pot depune proiecte pana la data de 18 iulie 2013, in cadrul a 9 arii tematice: Arte vizuale si noile media, Arhitectura si design, Activitati muzeale, Artele spectacolului, Interventie culturala, Patrimoniu cultural national, Patrimoniu imaterial, Formare profesionala in domeniul culturii, respectiv Educatie culturala.

Conform site-ului oficial AFCN, normele metodologice aplicabile acestei sesiuni au ramas aceleasi ca si la sesiunile de finantare anterioare. Mentinerea metodologiei de acordare a finantarilor este surprinzatoare in contextul in care, in mai 2013, AFCN a publicat un proiect de modificare a Normelor Metodologice din 7 aprilie 2011 privind organizarea si functionarea comisiilor, procedura de selectie a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, precum si de solutionare a contestatiilor, lansand in acest sens o invitatie pentru dezbaterea publica a noilor norme.

De altfel, AFCN a organizat in acest sens chiar o intalnire cu reprezentanti ai asociatiilor culturale, filarmonicilor, grupurilor de teatru si ONG-urilor cu activitate in domeniul culturii, pentru sustinerea diferitelor propuneri inaintate in perioada in care proiectul de act normativ a fost supus consultarii publice. In cadrul intalnirii, beneficiarii au adus feedback valoros pe marginea modificarii normelor de selectie si evaluare a proiectelor, aducand in discutie numeroasele probleme cu care se confrunta organizatiile culturale atat in procesul de intocmire si inscriere a candidaturii, cat si in implementarea proiectelor.

Schimbarea normelor metodologice ar fi fost cu atat mai necesara cu cat diverse organizatii active in domeniul culturii au reclamat probleme in ceea ce priveste constituirea comisiilor de evaluare, existand experti evaluatori proveniti chiar din organizatiile care au inscris proiecte culturale in cadrul competitiilor AFCN.

Nu in ultimul rand, cu toate ca metodologia permite aplicantilor sa solicite rapoartele si grilele de evaluare corespunzatoare proiectelor culturale depuse, au existat organizatii care au semnalat faptul ca solicitarile lor au ramas fara raspuns sau ca raspunsurile primite din partea reprezentantilor AFCN, dupa finalizarea evaluarii proiectelor inscrise in sesiunea I/2013, au fost incomplete.

In acest context, echipa www.fonduri-structurale.ro invita organizatiile care au solicitat, dar inca nu au primit grilele de evaluare pentru proiectele depuse in cadrul sesiunilor anterioare de finantare, precum si solicitantii care au comentarii referitoare la procesul de accesare al finantarilor AFCN sa transmita un e-mail la adresa afcn@fonduri-structurale.ro, indicand problemele intampinate si masura in care ele au fost aduse la cunostinta reprezentantilor AFCN.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 122