Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Teodorovici: Beneficiarii POS Mediu vor putea primi rambursari partiale pentru stadiile intermediare de executie a lucrarilor

Beneficiarii care implementeaza proiecte de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare finantate prin intermediul Programului Operational Sectorial Mediu (POS Mediu) pot incasa rambusari partiale din fondurile europene aferente stadiilor intermediare de executie a lucrarilor. Aceasta masura de imbunatatire a sistemului de implementarea proiectelor este reglementata de un Ordin comun al Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si al Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

„Renuntam la contrangerile artificiale care blocau ritmul de decontare a fondurilor europene. Acum, beneficiarii care au proiecte in derulare finantate prin POS Mediu vor putea primi rambursari partiale din fonduri europene pentru stadiile intermediare de executie a lucrarilor, pe baza unor scrisori de garantie bancara. Daca la receptia proiectului se va constata ca acesta nu corespunde standardelor impuse, vor fi executate garantiile bancare pentru recuperarea sumelor platite. Luam aceasta masura prin care flexibilizam decontarea fondurilor alocate de Uniunea Europeana din trei ratiuni: vrem sa le punem beneficiarilor la dispozitie cat mai repede resursele financiare de care au nevoie pentru a continua proiectele si, suplimentar, acceleram ritmul de absorbtie a fondurilor europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

O alta masura de imbunatatire a implementarii proiectelor este cea prin care li se da beneficiarilor posibilitatea de a prelungi contractele de supervizare a lucrarilor de extindere si reabilitare a retelelor de apa si canalizare pana la finalizarea proiectelor. Si aceasta masura a fost adoptata printr-un Ordin comun al Ministrului Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, si al Ministrului Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

“Este firesc ca firmele care supervizeaza implementarea proiectelor de apa si canalizare trebuie sa-si asume raspunderea pentru toate avizele si certificarile pe care le-au emis din momentul inceperii implementarii unui proiect pana la finalizarea acestuia. Din acest motiv, prin acest Ordin permitem prelungirea contractelor de supervizare a implementarii unui proiect de lucrari chiar daca perioada de implementare a acestuia este mai mare decat cea prevazuta initial. Aceasta masura va usura substantial implementarea proiectelor de mediu, care sunt extrem de importante pentru cresterea nivelului de trai al romanilor”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ambele acte normative au fost publicate in Monitorul Oficial nr. 401 din 3 iulie 2013.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 96