Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Procentul absorbtiei pe PODCA a ajuns la aproape 25%!

Cea de-a douasprezecea reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Operational Dezvoltarea Capacitatii Administrative, s-a desfasurat la inceputul acestei saptamani in Bucuresti.

In cadrul sedintei de luni, 17 iunie, a fost aprobat Raportul Anual de Implementare a PODCA pe anul 2012, au fost prezentate stadiul implementarii programului si rezultatele evaluarii intermediare a PODCA pentru 2010-2012, fiind analizat totodata si stadiul activitatilor de comunicare din cadrul acestui program operational.

Autoritatea de Management mentioneaza ca, la nivelul PODCA, s-au contractat pana in prezent 425 proiecte, valoarea acestora reprezentand 117% fata de alocarea programului. Pentru prioritatile de finantare cuprinse in PODCA, potentialii beneficiari au manifestat un interes deosebit, depunandu-se un total de 1371 de proiecte, in valoare de 853,98 mil. Euro (respectiv in procente 349% fata de alocare).

Pana la data de 31 mai 2013 au fost finalizate un numar de 305 proiecte in valoare de 89,65 mil Euro, astfel ca, la aceasta data, procentul de absorbtie nationala este de 32,9% (prefinantare si contributie FSE) raportat la platile efectuate, iar Comisia Europeana a rambursat 24,63% din alocarea FSE pe intreaga perioada de programare 2007-2013.

In cadrul aceleiasi sedinte, a fost prezentat un proiect de interes finantat din PODCA, „Management Financiar Performant al Fondurilor Structurale - Instrument de dezvoltare durabila a unitatilor administrativ-teritoriale”, beneficiar: Asociatia Directorilor Economici si Contabililor din Judetele din Romania, cod SMIS: 15543.

***
 
La eveniment au luat parte doamna Sevil SHHAIDEH, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, domnul Philippe HATT, Sef Unitate F5 pentru Romania, Bulgaria si Malta, Directia Generala Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune – Comisia Europeana, domnul Gabriel FRIPTU, director general Directia Generala Programe Europene, doamna Camelia COPORAN, director general adjunct Directia Generala Programe Europene, doamna Carmen - Elena DOBROTA, director Directia pentru Dezvoltarea Capacitatii Administrative din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, doamna Oana CIUREA, desk officer in cadrul Directiei Generale Ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune – Comisia Europeana, reprezentanti ai autoritatilor de management pentru programele operationale, reprezentanti ai administratiei publice centrale si locale, ai societatii civile, precum si ai organizatiilor non-guvernamentale.

Reprezentantul Comisiei Europene a evidentiat necesitatea unor eforturi sustinute din partea AM PODCA si mai ales a beneficiarilor programului, in vederea evitarii riscului dezangajarii fondurilor in anul 2013.
***
 
Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” este finantat din Fondul Social European si vizeaza sprijinirea eforturilor de modernizare a administratiei publice romanesti.

Beneficiarii acestui program sunt autoritati ale administratiei publice centrale si locale, structurile asociative ale autoritatilor administratiei publice locale, organizatiile non-guvernamentale cu activitate relevanta in domeniul administratiei publice si mediul universitar.

Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operational „Dezvoltarea Capacitatii Administrative” are rol decizional strategic in procesul de implementare a programului operational, in cadul acestuia fiind analizate rezultatele procesului de implementare a PODCA.

Membrii Comitetului de Monitorizare sunt reprezentanti ai autoritatilor administratiei publice centrale si locale, ai mediului universitar, ai societatii civile si ai partenerilor sociali.

Sursa: AM PODCA
 

Vizualizări: 124