Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministrul Eugen Teodorovici doreste abrogarea Ordinului 1050/2012 privind achizitiile publice

In ideea simplificarii implementarii proiectelor derulate cu finantare europeana, ministrul Eugen Teodorovici intentioneaza ca, pana la finalul lunii iunie, sa abroge Ordinul 1050/2012 emis de MAEUR (n.r. Ministerul Afacerilor Europene) privind achizitiile publice. Procedura ii priveste direct pe beneficiarii privati de fonduri europene.

Nici Directiva Europeana nu impune o astfel de abordare, nici OUG 34. Deci, numai noi am venit dupa aceea si am fost mai duri decat a trebuit sa fim. Este un element care va duce la evitarea acestor situatii, pentru ca se stie foarte bine - cu cat incerci sa fi mai exact in anumite chestiuni, cu atat gresesti mai mult. Pentru ca un beneficiar privat, in loc sa se concentreze pe ceea ce are de facut, pe proiect, sta sa culeaga oferte nu stiu de unde, de prin ziare, pe o procedura foarte complexa. Fara sa vrea, greseste, pentru ca la nivelul sau poate nu are aceasta expertiza de a face o astfel de procedura de achizitie publica. Motiv pentru care noi venim dupa aceea, ii dam corectie financiara si uite asa România apare in topul tarilor europene cu un nivel foarte ridicat de corectii financiare pentru astfel de situatii. (...) Directiva Europeana nu e Biblia. Daca acolo spune clar ca nu e loc sa-l oblig pe privat sa faca astfel de proceduri, de ce sa-l oblig pe privat ? Nu are sens. Trebuie sa-si ia un echipament de pe piata, i-am dat banii pe acel echipament. Eu trebuie sa urmaresc ca omul acela a dat banii pe echipamentul de care a spus ca are nevoie pentru a face, nu stiu ce, la el in companie. Va fi responsabilizat pentru ca el va spune ca daca ia un echipament mai ieftin, va ramane cu bani pe care-i va baga in dezvoltarea companiei. (...) Comisia Europeana si Uniunea Europeana gandesc ca acel privat e mai responsabil, stie mai bine ce face cu banii lui, decat eu ca stat. Eu, ca stat, sunt pus sa gestionez un ban care nu e al meu. De aceea, mai mare e riscul la mine decat la un privat. In cazul unui privat vorbim de banii lui. Pe care, daca nu-i gestioneaza bine, a doua zi inchide firma”, a declarat ministrul Fondurilor Europene.

Ordinul 1050/2012
impunea verificarea procedurilor interne de achizitie ale beneficiarilor privati de catre Autoritatile de Management catre care a fost adresat proiectul.

Pentru implementarea acestei decizii, ministrul Teodorovici asteapta acum un raspuns scris din partea Comisiei Europene, dupa ce, in ultimele discutii purtate cu oficialii UE, masura a fost sustinuta. Abrogarea se va putea realiza prin ordin de ministru, asa cum a si fost adoptata de altfel.

Descarca Ordinul 1050/2012

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 171