Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Societatea Academica din Romania elaboreaza o serie de indicatori de avertizare timpurie a fraudei in domeniul fondurilor europene

Societatea Academica din Romania a facut un nou pas in derularea initiativei ”Fonduri europene – Manual de fraudare” prin organizarea unei intalniri intre coordonatorii proiectului si un grup de experti in domeniul fondurilor europene cu scopul de a rafina o serie de indicatori de avertizare timpurie a fraudelor.

SAR a trimis un chestionar unui numar restrans de persoane printre care si experti fonduri europene, jurnalisti, consultanti, evaluatori care au fost mai apoi invitati sa participe la intalnirea de astazi pentru a discuta in amanunt acei indicatori care au iesit in evidenta in urma aplicarii chestionarului. Unii dintre cei mai importanti indicatori analizati au fost cei legati de numarul redus de oferte in cadrul proceselor de achizitii sau pretul foarte mic al acestora, rezultatele de calitate inferioara sau neindeplinirea tuturor obiectivelor si lipsa de transparenta a proiectelor. Majoritatea intrebarilor au vizat relevanta unor anumiti indicatori in contextul romanesc in fiecare etapa a unui proiect – de la semnarea contractului pana la implementare si raportare.

„Cele mai importante din punctul nostru de vedere sunt acele situatii specifice Romaniei care pot fi urmarite mai usor de societatea civila, presa, experti evaluatori, beneficiari si parteneri” spune Raluca Pop, coordonatorul componentei legate de fondurile europene a proiectului “Proasta guvernare in cheltuirea banului public in Romania intre anii 2004 si 2012’’.

Initiativa ”Fonduri europene – Manual de fraudare” din cadrul acestui proiect prezinta si investigheaza strategiile si tehnicile de fraudare ale fondurilor europene, impactul lor bugetar si institutional, precum si caile de prevenire si semnalare. Exista planuri de a organiza o serie de astfel de intalniri si cu beneficiarii fondurilor europene.

Maria Cojocarescu,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 108