Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Beneficiarii fondurilor UE care au primit rambursari cu intarziere vor fi scutiti de la plata penalitatilor la stat

Beneficiarii de fonduri UE vor fi scutiti de la plata penalitatilor, dobanzilor penalizatoare si accesoriilor percepute de stat pentru obligatiile fiscale neachitate la timp daca autoritatile cu competente in gestionarea fondurilor europene le-au platit sumele pe care aveau dreptul sa le incaseze dupa expirarea termenelor prevazute in contractele de finantare. Aceasta prevedere este reglementata de Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri fiscale, initiata de Ministerul Fondurilor Europene si elaborata in colaborare cu Ministerul Finantelor Publice, care a fost aprobata in sedinta de Guvern de saptamana aceasta.

Masura mentionata a fost adoptata deoarece beneficiarii s-au confruntat cu blocaje financiare pentru ca in trecut nu au incasat la timp sumele cuvenite de la Autoritatile de Management, iar din aceast motiv au de achitat si penalitati si dobanzi penalizatoare catre bugetul de stat. Ca urmare a acestor blocaje financiare, ANAF a initiat deja procedurile de executare silita impotriva unui numar mare de beneficiari aflati in aceasta situatie.

“Decizia Guvernului Romaniei este extrem de importanta, va avea efecte mai mult decat pozitive pentru beneficiari, pentru partenerii lor de afaceri si pentru economie, si, in acelasi timp, demonstreaza angajamentul nostru ferm de a lua decizii exclusiv in favoarea beneficiarilor. Aceasta masura este una dintre cele mai importante pentru a contrabalansa efectele negative ale gestionarii defectuase a fondurilor europene in perioada 2009-2011, care au dus la presuspendarea platilor de catre Comisia Europeana pe patru programe operationale si au generat blocaje in fluxurile financiare ale beneficiarilor de fonduri europene”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ca urmare a deficientelor aparute in utilizarea fondurilor europene in perioada 2009-2011, Comisia Europeana a presuspendat patru programe operationale: Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS DRU), Programul Operational Regional (POR), Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice. Datorita masurilor implementate de Guvernul Romaniei, Comisia a reluat in acest an platile pe doua programe operationale: POS DRU si POR, iar autoritatile romane au luat toate masurile necesare pentru deblocarea celorlalte doua programe in perioada imediat urmatoare.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 92