Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Exercitiu de transparenta: AFCN discuta cu beneficiarii schimbarea normelor de acordare a finantarilor

In cadrul unei intalniri organizate ieri la sediul AFCN, reprezentantii Ministerului Culturii, membrii Consiliului AFCN, alaturi de reprezentanti ai asociatiilor culturale, filarmonicilor, grupurilor de teatru si ONG-urilor interesate au discutat pe marginea modificarii normelor de selectie si evaluare a finantarilor pentru proiecte culturale aferente urmatoarei sesiuni de finantare. Propunerile vor fi analizate si transmise spre aprobare Ministerului de resort.

Premisa intalnirii a fost demararea unui proces de modernizare a institutiei, dorindu-se o mai buna coordonare a procesului de evaluare a proiectelor. Pe termen scurt, aceasta se manifesta prin incercarea de a modifica doua norme esentiale in procedura de selectionare a proiectelor culturale.

Prima modificare se refera la limitarea numarului de aplicatii pe care le poate depune un operator cultural pe parcursul unui an. Numarul propus initial este de 4 aplicatii, dar acest aspect este inca in dezbatere. Aceasta limitare este impusa, conform reprezentantilor AFCN, de costurile extrem de ridicate ale procesului de selectionare, avand in vedere faptul ca doar in ultima sesiune de finantari au fost depuse peste 2000 de proiecte, spre finantare fiind selectate doar aproximativ 150.„Banii economisiti in acest fel ar putea fi folositi mai bine pentru finantarea mai multor proiecte”, a declarat directorul AFCN, Narcis Afrasinei. O alta justificare a acestei modificari este, conform conducerii AFCN, incercarea de a oferi mai multor beneficiari sansa de a primi finantare pentru proiectele lor. Aceasta propunere a primit cele mai multe critici din partea participantilor, acestia motivand ca „cel mai important criteriu de selectie este pana la urma calitatea proiectelor si capacitatea organizatiilor de a le implementa”.

O alta propunere inaintata de AFCN este legata de scurtarea si eficientizarea sesiunilor de selectie prin inlaturarea numarului maxim de evaluatori pentru o categorie de proiecte.  Pe viitor,  se are in vedere varianta stabilirii unei comisii permanente de evaluatori si imbunatatirea procesului de selectionare a acestora. AFCN doreste, de asemenea, sa reduca la 3 zile termenul maxim pe care organizatiile care au trecut de prima etapa de evaluare trebuie sa il respecte pentru depunerea documentelor aferente etapei a doua de evaluare.

Pentru a consulta modificarile propuse de AFCN, click aici.

Maria Cojocarescu,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 123