Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: Diferenta nefavorabila de curs valutar va fi acoperita de Guvern

Guvernul a aprobat Ordonanta de Urgenta pentru completarea art. 13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 74/2009 privind gestionarea fondurilor comunitare nerambursabile provenite din Fondul european de garantare agricola, Fondul european agricol de dezvoltare rurala si Fondul european pentru pescuit si a fondurilor alocate de la bugetul de stat.

Prin acest act normativ este reglementata finantarea diferentei nefavorabila de curs valutar aferenta platilor efectuate de catre beneficiarii proiectelor depuse pe masurile 121, 123,312,313 din PNDR catre furnizori pentru achizitiile de utilaje si/sau echipamente contractate in euro, in limita de pana la 15% din valoarea initiala a contractului in lei.

Sumele, reprezentand diferenta nefavorabila de curs valutar aferenta platilor efectuate de catre beneficiarii PNDR catre furnizorii de utilaje si echipamente contractate in euro, nu sunt consecinta unor operatiuni derulate de catre MADR, fiind generate de derularea contractului de finantare incheiat intre APDRP (Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit) si beneficiarul masurilor din PNDR.

La aceasta data sunt in derulare 2.460 de contracte pe masurile 121, 123, 312 si 313, in valoare de 1.531.303.746 euro cu un rest de plata de 1.191.388.000 euro. Extrapoland datele mentionate, rezulta ca valoarea achizitiilor externe pentru toate contractele in derulare ar fi de aproximativ 612.521.000 euro. Rezulta astfel o pierdere aferenta decontarilor acestor achizitii de catre beneficiari de 374.082.000 lei. Din aceasta suma, aferenta unui numar de aproximativ 500 de proiecte, partea de cofinantare nationala (20%) este de 74.816.400 lei, iar diferenta de 80% este suportata din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala).

Urgenta adoptarii prezentului act normativ consta in evitarea pierderii finantarii europene prin dezangajarea alocarii aferente masurilor din PNDR, in contextul finalizarii perioadei de programare 2007-2013, respectiv imposibilitatea incheierii de contracte noi cu finantare nerambursabila europeana in situatia angajarii totale a alocarii financiare aferente masurilor din PNDR, intrucat sumele care ar putea rezulta din rezilierea contractelor de finantare din motivul imposibilitatii suportarii de catre beneficiari ai proiectelor depuse pe masurile din PNDR, a efortului financiar suplimentar rezultat din acoperirea diferentelor nefavorabile de curs valutar, nu mai pot fi realocate pentru finantarea unor noi contracte.

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 249