Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR a fost deblocat. Romania va incasa peste 150 de milioane de euro

Comisia Europeana a decis reluarea platilor pe patru din cele cinci axe presuspendate in cadrul POR, ca urmare a masurilor implementate de Guvernul Romaniei. Prin intermediul celor patru axe pe care se reiau platile sunt disponibile aproape 80% din fondurile alocate Romaniei prin intermediul acestui program. Comisia a presuspendat acest program la sfarsitul lunii octombrie 2012 din cauza problemelor inregistrate in implementare in perioada 2009-2011. In continuare, platile raman blocate pe Axa 6 a programului, pe care sunt alocate insa mai putin de 3% din totalul fondurilor puse la dispozitia Romaniei prin POR.

“Decizia Comisiei Europene de a debloca patru axe importante ale acestui program demonstreaza eficienta masurilor implementate de Guvernul Romaniei. In continuare eforturile Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si ale Ministerului Fondurilor Europene se vor concentra pentru deblocarea integrala a acestui program. In cel mai scurt timp posibil urmeaza sa fie deblocate si Programul Operational Sectorial Transport si Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice, indiferent de eforturile pe care trebuie sa le depuna angajatii ministerelor implicate”, a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Ca urmare a reluarii platilor, Romania va incasa pe POR peste 150 de milioane de euro, suma pentru care au fost trimise Comisiei Europene documentele necesare pentru rambursare in luna martie 2013.

Romania are alocata o suma de 3,72 miliarde de euro prin intermediul Programului Operational Regional. Pe acest program au fost semnate pana in prezent aproape 3.400 de contracte de finantare, iar acestea prevad crearea a aproximativ 20.000 de locuri de munca.

La sfarsitul lunii martie 2013, rata de absorbtie pe POR era de 24,30%, semnificativ mai mare decat in cazul altor programe operationale.

Axele pe care se reiau platile:
Axa Prioritara 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere
Obiectiv: Cresterea calitatii vietii si crearea de noi locuri de munca, prin reabilitarea infrastructurii urbane si imbunatatirea serviciilor urbane, inclusiv a serviciilor sociale, precum si prin dezvoltarea structurilor de sprijinire a afacerilor si a antreprenoriatului.

Numar de contracte de finantare semnate: 445

Axa Prioritara 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale
Obiectiv: Crearea premiselor necesare pentru asigurarea populatiei cu servicii esentiale, contribuind astfel la atingerea obiectivului european al coeziunii economice si sociale, prin imbunatatirea infrastructurii serviciilor de sanatate, educatie, sociale, si pentru siguranta publica in situatii de urgenta.

Numar de contracte de finantare semnate: 475

Axa Prioritara 4 - Sprijinirea dezvoltarii mediului de afaceri regional si local
Obiectiv: Infiintarea si dezvoltarea structurilor de afaceri de importanta regionala si locala, reabilitarea siturilor industriale si sprijinirea initiativelor antreprenoriale regionale si locale, pentru a facilita crearea de noi locuri de munca si cresterea economica durabila.

Numar de contracte de finantare semnate: 1.747

Axa Prioritara 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului
Obiectiv: Valorificarea si promovarea durabila a patrimoniului cultural si a resurselor naturale cu potential turistic, precum si imbunatatirea calitatii infrastructurii turistice de cazare si agrement in vederea cresterii atractivitatii regiunilor, dezvoltarii economiilor locale si crearii de noi locuri de munca.

Numar de contracte de finantare semnate: 531

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 88