Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ce spune ministrul Teodorovici despre scrisoarea prin care CE ne mustra pentru stadiul pregatirilor pentru 2014-2020?

Raspunzand informatiilor aparute in cursul zilei de ieri cu privire la o scrisoarea primita de autoritatile romane de la Comisia Europeana in luna martie referitoare la stadiul pregatirilor pentru perioada de programare 2014-2020 (pentru mai multe detalii click aici) Ministerul Fondurilor Europene a publicat ieri o serie de clarificari.

Conform acestora, scrisoarea in cauza continea o serie de observatii cu privire la situatia pregatirilor prezentata CE in luna ianuarie 2013, un moment intermediar in acest proces. Intre timp, Romania a parcurs o serie de etape necesare pentru pregatirea utilizarii eficiente a fondurilor europene in viitoarea perioada de programare. Acest lucru a fost confirmat si in cadrul dialogului informal cu reprezentantii Comisiei, desfasurat pana in prezent.

Romania a tinut cont de recomandarile reprezentantilor CE si la prima runda de consultari informale dintre Romania si Comisie, care a avut loc intre 19-21 martie a.c., iar evolutiile procesului de programare au fost apreciate de catre reprezentantii Comisiei.

Incepand cu luna martie 2013, partea romana a avansat in elaborarea analizelor socio-economice. Acestea vor fi constitui baza strategiilor sectoriale, iar Comisia a recomandat statelor membre sa puna accent pe calitatea acestor analize fara a grabi finalizarea strategiilor sectoriale.

Angajamentul autoritatilor romane in privinta definirii strategiilor sectoriale este demonstrat si de aprobarea in sedintele de Guvern din 20 si 27 martie 2013, respectiv 3 aprilie a.c., a Memorandum-urilor privind elaborarea documentelor strategice si indeplinirea conditionalitatilor ex-ante, documente publicate si pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
Suplimentar, pentru a asigura utilizarea eficienta a fondurilor europene alocate Romaniei pentru perioada 2014-2020, Ministerul Fondurilor Europene a avut consultari cu toti partenerii de dialog si numeroase intalniri tehnice interinstitutionale. Incepand cu luna aprilie se desfasoara focus-grupuri prin intermediul carora sunt validate rezultatele analizelor socio-economice in conditiile in care acestea au fost elaborate pe baza datelor statistice si a studiilor existente pana la aceasta data. Pe baza acestor analize vor fi fundamentate strategiile care vor fi elaborate de Romania.

Pregatirile pentru utilizarea fondurilor europene in perioada 2014-2020 reprezinta o prioritate strategica pentru Romania. In prezent are loc un dialog informal intre reprezentantii autoritatilor romane si cei au Comisiei Europene.

Sursa: Ministerul Fondurilor Europene

Vizualizări: 96