Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Opinia unui oficial german privind regionalizarea Romaniei: “Pot fi aduse numeroase beneficii pentru absorbtia fondurilor”

Joi, 18 aprilie, ADRBI a organizat la Bucuresti un seminar de promovare Regio, cu tema “Bune practici in utilizarea fondurilor europene Romania-Germania”. Evenimentul a readus in discutie impactul potential al regionalizarii si descentralizarii asupra absorbtiei fondurilor europene in Romania, fiind prezentate exemple de bune practici in implementarea fondurilor structurale la nivelul regiunii Brandenburg din Germania.

Prezenta la eveniment, Sonja Kreibich – consilier economic si comercial la Ambasada Germaniei la Bucuresti, a subliniat faptul ca regionalizarea poate aduce Romaniei numeroase beneficii in procesul de accesare al fondurilor structurale. Intrucat autoritatile regionale vor fi mai aproape de beneficiari, controlul implementarii fondurilor structurale va fi mai strict, diminuandu-se astfel riscul unei utilizari neadecvate a asistentei financiare. Totodata, autoritatile regionale vor fi mai in masura sa aloce finantarea disponibila in functie de nevoile reale ale zonei, dezvoltand solutii adaptate specificului local si evitand astfel compromisurile politice.

Necesitatea constituirii unor regiuni administrative a fost evidentiata si de Birghit Schliewenz, expert pentru dezvoltare regionala in cadrul unui proiect de infratire institutionala (twinning) intre landul Brandenburg si Regiunea Centru. “Avem nevoie de regiuni administrative solide, care sa aiba posibilitatea sa elaboreze planuri de dezvoltare regionala cu valoare de lege, care sa aiba buget propriu”, a declarat dna. Schliewenz.

Regionalizarea va facilita si dezvoltarea de proiecte de parteneriat intre regiunile din Germania si cele din Romania. In prezent, astfel de proiecte sunt dificil de realizat intrucat agentiile de dezvoltare regionala din Romania sunt simple ONG-uri, neavand competentele legale pentru coordonarea proiectelor de dezvoltare regionala.

Simpla impartire a teritoriului Romaniei in regiuni administrative nu va duce insa la o rezolvare imediata a problemelor legate de rata mica de absorbtie si utilizarea ineficace a alocarii disponibile. Este nevoie ca programarea fondurilor structurale pentru perioada 2014-2020 sa plece de la nevoile de baza ale comunitatilor locale, transpuse in planuri de dezvoltare locala, pe baza carora sa se elaboreze, ulterior, planuri de dezvoltare la nivel judetean, regional si national.

Din pacate, in Romania acest proces a fost distorsionat, ajungandu-se la situatia ca, din lipsa de timp, planurile de dezvoltare regionala sa fie intocmite concomitent cu cele de dezvoltare nationala, lipsind astfel abordarea “bottom-up” care caracterizeaza sistemul german de gestiune a fondurilor structurale.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 118