Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Liviu Dragnea: „2013, singurul an din aceasta perioada istorica in care pot fi infiintate regiunile administrative”

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a punctat cateva diferente si asemanari intre modelul german si cel francez de regionalizare-descentralizare:

„Pe de o parte, sistemul francez este poate cel mai riguros model de organizare administrativa intr-un stat unitar, cu un guvern central, in timp ce sistemul german e reprezentativ pentru organizarea de tip federal. Ambele sisteme exceleaza insa in ceea ce priveste rigoarea si rationalitatea organizarii structurilor administrative. Punctul comun cel mai vizibil dintre cele doua abordari este principiul subsidiaritatii. Fiecare dintre cele doua modele incearca sa duca fiecare competenta pe nivelul cel mai apropiat de cetatean la care poate fi exercitata in mod eficient. Totodata, atat Franta, cat si Germania administreaza mai multe programe operationale regionale.”

Declaratia a fost facuta la seminarul „Regionalizarea: abordari comparative franco-germane”, organizat ieri, la Senat, de Excelentele Lor, Ambasadorul Frantei la Bucuresti si Ambasadorul Republicii Federale Germane in Romania, cu ocazia aniversarii a 50 de ani de la semnarea tratatului de prietenie franco-germana de la Elysee.

Liviu Dragnea a apreciat ca descentralizarea administrativa este un proiect care trebuie realizat in anul 2013, acesta fiind "singurul an, in aceasta perioada istorica", in care pot fi infiintate regiuni administrative. In acest sens, ministrul a mentionat ca, in perioada 2002-2003, a mai existat un context propice pentru Romania, cand administratia si guvernul erau pregatite sa adopte infiintarea regiunilor administrative, insa nu a existat suficienta initiativa, iar Romania s-a limitat, atunci, la infiintarea regiunilor de dezvoltare.

„Au trecut zece ani de atunci. In istoria fiecarei tari exista ferestre de oportunitate pentru tot felul de decizii majore, de proiecte de tara. Regiunile nu reprezinta o obligatie sau un moft, ci o necesitate pregnanta pentru Romania. Descentralizarea administrativa este un proces care trebuie finalizat in acest an, este nevoie sa clarificam o data pentru totdeauna atributiile fiecarui nivel administrativ, iar asta, in primul rand, din respect fata de cetatean", a mai spus Liviu Dragnea.

Ministrul dezvoltarii regionale a anuntat ca, in perioada imediat urmatoare, MDRAP va incepe consultarile cu autoritatile locale, cu structurile asociative, cu reprezentantii partidelor parlamentare si cu societatea civila pe tema regionalizarii.

Sursa: MDRAP

Vizualizări: 98