Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

APIA va sanctiona fermierii care incalca conditiile de finantare pentru platile pe suprafata

APIA a anuntat pe data de 8 aprilie aprobarea unui sistem de sanctiuni pentru incalcarea conditiilor de finantare de catre fermierii care beneficiaza de subventii. Sistemul de sanctiuni vizeaza masurile 2.1.1 Sprijin pentru zona montana defavorizata, 2.1.2 Sprijin pentru zone defavorizate, altele decat zona montana si 2.1.4 Plati de agromediu din cadrul PNDR.

Sanctiunile aprobate vizeaza nereguli precum supradeclararea suprafetelor, nerespectarea criteriilor de eligibilitate, depunerea cu intarziere a cererii de plata si nedeclararea tuturor suprafetelor. La acestea se adauga sanctiuni pentru nerespectarea eco-conditionalitatii in cadrul schemelor de sprijin pe suprafata pentru Pilonul I, aferente cererilor de plata depuse incepand cu anul 2013.

Valoarea sanctiunilor se va stabili in functie de gravitatea faptelor constatate, tinandu-se cont de mai multe aspecte: neglijenta, intentia, repetitia, amploarea (extinderea), gravitatea si persistenta acestora. In cazul neglijentei, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 5% din suma totala, iar in cazul primei repetitii, sanctiunea nu trebuie sa depaseasca 15% din suma totala. In cazurile de nerespectare intentionata, reducerea procentului nu trebuie sa fie mai mica de 20% din plata si poate merge pana la excluderea totala din masura de sprijin pentru unul sau mai multi ani calendaristici.

Sursa: APIA

Vizualizări: 57