Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Provocari pentru 2014-2020: Fie 8 regiuni de dezvoltare, fie imposibilitatea de a utiliza fondurile UE cel putin 1 an si jumatate

Reprezentanta Comisiei Europene a organizat astazi, 4 aprilie 2013, dezbaterea cu titlul “Modele de crestere si competitivitate in Uniunea Europeana” care a avut in prim plan rolul instrumentelor politicii de coeziune la cresterea competitivitatii economice a Europei, facandu-se referire la provocarile Romaniei in viitoarea perioada financiara precum si la lectiile invatate atat din experienta Polonei si Irlandei, cat si din propria experienta.

Pentru 2014 polonezii vor sa pastreze cele 16 programe regionale, iar 60% din fondurile alocate de la UE vor merge la nivel regional.

Bunele practici in implementarea fondurilor europene propulseaza Polonia prin cele mai puternice state ale UE din punct de vedere economic. Excelenta Sa, Marek Szczygieł, ambasadorul Republicii Polone in Romania a aratat ca asistenta financiara UE a contribuit decisiv la cresterea economica a tarii, care a depasit cu mult media UE. Avand in vedere ca performantele regionale le depasesc cu mai bine de 5% pe cele nationale, pentru 2014-2020, din cele 72.8 miliarde de euro alocate de UE, aproximativ 60% vor fi cheltuiti la nivelul voievodatelor, configurand-se astfel 16 programe regionale si doar 9 nationale.

In Irlanda, cresterea competivitatii economice a avut o stransa legatura cu fondurile structurale, iar Excelenta Sa, Oliver Grogan, ambasadorul Republicii Irlanda in Romania, a mentionat cateva dintre masurile cheie care au condus la o utilizare eficienta a banilor europeni:

  • Concentrarea programelor operationale pe cresterea competivitatii in urmatoarele sectoarele: infrastructura, capital uman si sector de productie.
  •  Respectarea principiului conform caruia fondurile europene sunt aditionale fondurilor nationale si nu substitute
  • Crearea unui sistem de implementare bazat pe simplificare si transparentizare

Leonard Orban: Daca decidentii hotarasc sa schimbe numarul de regiuni (…) trebuie sa stie foarte clar ca cel putin un an jumate nu vom putea utiliza fondurile”

Romania nu a reusit sa valorifice fondurile europene ca principal instrument de crestere a competitivitatii economice, insa din 2014 Romania trebuie sa contribuie semnificativ la obiectivele propuse de UE prin Strategia Europa 2020 sub riscul retragerii fondurilor alocate.
Referitor la viitoarea perioada financiara, Leonard Orban sustine ca Romania trebuie sa invete lectiile mai ales in ceea ce priveste capacitatea statutului de a finantata neintrerupt proiectele europene si calitatea cheltuirii fondurilor europene. Acesta este adeptul pastrarii celor 8 regiuni de dezvoltare cu cate un program operational pentru fiecare dintre acestea, avertizand ca orice alta solutie de regionalizare aduce cu sine probleme complexe legate in primul rand de incapacitatea structurilor administrative locale de a gestiona fondurilor europene. Mai mult, exista riscul ca timp de un an jumate sa nu poate fi utilizate fondurile intrucat exista cateva constrangeri la nivel european, una din acestea fiind legata de procesul statistic care se va putea actualiza abia in 2015.

Luand in considerare bunele practici europene, Gabriel Friptu a adaugat ca vom prelua lectia “descentralizarii” a polonezilor avand in vedere ca “actorii locali sunt mai apropriati de ceea ce tine de propria lor decizie, decat de o decizie luata la nivel central, iar comunitatea va deveni mult mai interesata si va capata responsabilitate in gestionarea fondurilor”.

Iustina Sacalus
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 185