Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ministerul Economiei a lansat dezbaterea pentru elaborarea Strategiei de reindustrializare a Romaniei

Ministerul Economiei a gazduit prima intalnire a Comisiei Consultative de elaborare a Documentului de Politica Industriala. Din aceasta Comisie fac parte, pentru moment, manageri si proprietari de mari companii romanesti si multinationale (care sunt principalii exportatori, angajatori si contributori la bugetul de stat), bancheri, reprezentanti ai mediului academic, consultanti financiari, avocati, jurnalisti, in total peste 40 de personalitati.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a precizat, la inceputul reuniunii, ca aceasta Strategie isi propune sa faca o evaluare riguroasa a industriei romanesti in prezent si sa identifice principalii poli de crestere economica. “Vom elabora o harta economica si o harta a parcurilor industriale, instrumente care vor ajuta investitorii locali si straini”, a spus Varujan Vosganian.

“Romania are o economie care poate fi caracterizata ca fiind mai mult complementara decat competitiva in raport cu economiile celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Este evident ca singura cale pentru Romania de a reduce decalajele socio-economice fata de media statelor membre ale UE este cresterea competitivitatii”, a declarat, la randul sau, Adrian Ciocanea, secretar de stat in Ministerul Economiei si coordonator al politicilor industriale. Acesta a spus ca Strategia de Reindustrializare va fi corelata cu politica industriala a UE si cu programele de atragere a fondurilor europene in ciclul bugetar 2014-2020.

Presedintele Asociatiei Constructorilor de Automobile din Romania si vicepresedintele Dacia Group, Constantin Stroe, a apreciat ca aceasta Strategie de Reindustrializare este binevenita si deosebit de utila pentru societatea romaneasca. “Industria auto are inca un potential extrem de ridicat si va fi principalul exportator al Romaniei in urmatorii ani”, a evidentiat Constantin Stroe.
Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, a prezentat un studiu elaborat de experti ai Comisiei Nationale de Prognoza care arata performantele economiei romanesti in perioada 2000-2010 si potentialul ei de crestere.

Director General al Hewlett-Packard (HP) Romania, Radu Enache, a precizat ca Executivul si mediul de afaceri local ar trebui sa foloseasca modelele de succes ale companiilor multinationale, precum Renault si HP. “Trebuie sa stimulam capitalul romanesc si sa incurajam firmele locale sa lucreze in parteneriat cu cele multinationale”, a afirmat Radu Enache.

CountryManager la ArcelorMittal Galati, Ionel Bors, a aratat ca preturile mari la energie afecteaza industria prelucratoare, adaugand ca multe firme partenere ale combinatului siderurgic sufera din cauza taxelor ridicate.

Presedintele Consiliului de Administratie al Alro Slatina, Marian Nastase, a specificat ca fabrica din Slatina exporta peste 70% din capacitate, fiind una dintre cele mai performante unitati de producere a aluminiului si una dintre cele opt fabrici acreditate pe plan global pentru industria aeronautica.

Presedintele Consiliului Investitorilor Straini si Directorul General al Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, s-a referit la sursele de finantare ale acestui complex proces de reindustrializare. El a subliniat ca investitorii locali si companiile multinationale au nevoie de stabilitate si predicitibilitate fiscala si legislativa. “In opinia mea nu exista nicio diferenta intre capitalul romanesc si cel strain, important este sa lucram eficient”, a mentionat Steven van Groningen.

Strategia de Reindustrializare a Romaniei va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, urmand sa fie asumata de Guvern. “Avem nevoie de un nou proiect national, pana acum singurul proiect major asumat de intreaga clasa politica a fost aderarea la Uniunea Europeana. Trebuie ca industria noastra sa fie un element de demnitate nationala”, a tras concluzia ministrul Economiei, Varujan Vosganian.

Membrii Comisiei au stabilit sa aiba o noua intalnire in luna mai a acestui an. Pana atunci, vor fi centralizate propuneri din partea membrilor Comisiei, astfel incat in luna septembrie sa fie deja definitivat un Document de Politica Industriala. In scurt timp, vor avea loc intalniri cu reprezentanti ai industriei prelucratoare, industriei de servicii, din domeniul energetic, pentru a se putea face o evaluare a optiunilor fiecarei industrii. In cadrul strategiei va fi prezenta si o viziune privind dezvoltarea de natura tehnologica si inovativa, precum si o componenta privind polii de crestere si parcurile industriale.

Totodata, pe 2 aprilie, la Hotelul Hilton din Bucuresti, va avea loc conferinta „Focus Industrial – Reindustrializarea Romaniei”, organizata de publicatia Focus Energetic sub egida Ministerului Economiei, cand va fi prezentata public componenta Comisiei Consultative, precum si conceptul privind Documentul de Politica Industriala.

Sursa: Ministerul Economiei

Vizualizări: 143