Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Plati de peste 24 milioane euro de la CE pentru sprijinirea lucratorilor concediati din mai multe state membre, printre care si Romania

Comisia Europeana a facut recent plati catre Austria, Danemarca, Finlanda, Italia, Romania, Spania si Suedia din Fondul European de Ajustare la Globalizare (FEG). Suma totala de 24,3 de milioane de euro va ajuta 5.271 de lucratori din aceste tari sa se reincadreze in campul muncii, in urma concedierii lor dintr-o gama larga de sectoare, printre care cel al automobilelor, motocicletelor, telefoanelor mobile, produselor metalice, echipamentelor electronice si activitatilor sociale.

Comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, László Andor, a declarat: „FEG este un instrument eficient in sprijinirea lucratorilor concediati ca urmare a schimbarilor din structura comertului mondial. S-a dovedit utilitatea sa in cazuri de concedieri in urma crizei economice. Comisia saluta faptul ca statele membre au convenit sa continue FEG pentru urmatoarea perioada de programare 2014-2020”.

Defalcarea sumei de 24,3 de milioane de euro este urmatoarea:

  • 8,2 de milioane de euro vor fi destinati ajutorarii a 2.416 de fosti lucratori ai companiei Nokia (1.000 in Finlanda si 1.416 in Romania) care si-au pierdut locurile de munca ca urmare a transferului liniilor de asamblare a telefoanelor mobile in tari asiatice.
  • 5,5 de milioane de euro vor fi folositi pentru a sprijini 1.350 de fosti lucratori ai companiei Saab in Suedia. Concedierile sunt o consecinta a orientarii geografice a productiei catre Asia, datorita cererii crescande de autoturisme de pe pietele asiatice.
  • 5,2 de milioane de euro vor servi la sprijinirea unui numar de 350 de lucratori concediati in localitatea Steiermark din Austria. Concedierile in sectorul serviciilor sociale mobile (respectiv cele pentru persoanele cu handicap si asistenta mobila pentru tineret) sunt o consecinta a reducerii bugetelor sociale, ca urmare a crizei economice si financiare actuale. P
  • 2,7 de milioane de euro vor sprijini un numar de 502 de lucratori concediati de zece producatori de motociclete, piese de schimb si componente pentru industria de motociclete si mopede in/din Italia, care este principalul centru de productie din Europa in acest sector. Concedierile sunt rezultatul scaderii cererii pentru astfel de vehicule in intreaga Europa.
  • 1,4 de milioane de euro vor fi destinati ajutorarii a 153 de fosti lucratori ai Flextronics Danemarca, un producator de circuite imprimate. Concedierile sunt o consecinta directa a schimbarilor structurale majore intervenite in practicile comerciale mondiale, avand ca urmare deplasarea facilitatilor de productie pentru echipamente electronice catre Asia. In acest caz, sediul central (Singapore Flextronics) a decis inchiderea filialei daneze.
  • 1,3 de milioane de euro vor oferi sprijin unui numar de 500 de lucratori concediati de producatorii spanioli de produse prefabricate din metal. Sectorul de produse metalice este un furnizor major pentru o gama larga de industrii prelucratoare, in special din sectorul constructiilor navale, al constructiilor in general si al productiei de autovehicule. Toate aceste activitati au fost influentate in mod semnificativ pe teritoriul UE de criza economica, lucru demonstrat in cererile anterioare de sprijin din partea FEG.

Aceste plati sunt rezultatul propunerilor facute de catre Comisie Parlamentului European si Consiliului de Ministri, in urma cererilor de interventie a FEG depuse de catre tarile in cauza. Consiliul si Parlamentul au aprobat aceste propuneri, lucru care a dus la eliberarea fondurilor.

Context
De la instituirea FEG, in 2007, au fost depuse 105 cereri de ajutor financiar in cadrul acestui fond. Au fost solicitate fonduri in valoare de aproximativ 454 de milioane de euro pentru sprijinirea unui numar de aproximativ 94.500 de lucratori. Un numar din ce in ce mai mare de state membre depun cereri de alocare de fonduri in cadrul FEG, cu scopul de a sprijini lucratorii concediati dintr-un numar tot mai mare de sectoare.

O mai mare deschidere a comertului cu restul lumii favorizeaza pe ansamblu cresterea economica si ocuparea fortei de munca, dar poate, de asemenea, sa cauzeze pierderea de locuri de munca, in special in sectoarele vulnerabile, afectand lucratorii cu nivel mai scazut de calificare. Acesta este motivul pentru care presedintele Comisiei, domnul Barroso, a propus crearea unui fond pentru a-i ajuta pe cei care trebuie sa se adapteze la consecintele globalizarii. FEG a fost creat la sfarsitul anului 2006 si a fost conceput pentru a demonstra solidaritatea majoritatii populatiei, care beneficiaza de pe urma deschiderii pietelor, cu persoanele, putine la numar, care se confrunta cu socul brusc al pierderii locului de munca. In iunie 2009, regulamentul FEG a fost revizuit pentru a-i consolida rolul ca instrument rapid de interventie, parte a strategiei de reactie a Europei la criza financiara si economica. Revizuirea Regulamentului FEG a intrat in vigoare la 2 iulie 2009 si se va aplica tuturor cererilor primite intre 1 mai 2009 si 31 decembrie 2011. In absenta unui acord in cadrul Consiliului, functia de reactie la situatiile de criza a FEG nu poate fi prelungita dupa 2011.

Bazandu-se pe experienta acumulata prin utilizarea FEG incepand din 2007 si pe valoarea sa adaugata pentru lucratorii care au beneficiat de asistenta si pentru regiunile afectate, Comisia a propus mentinerea fondului si pe durata cadrului financiar multianual 2014-2020, imbunatatind totodata si mai mult functionarea sa. Aceasta include acoperirea concedierilor care au loc ca urmare a crizei economice, precum si noi categorii de lucratori, cum ar fi cei temporari si lucratorii care desfasoara o activitate independenta.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 110