Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Deputatii europeni considera ca varianta de buget pentru 2014-2020 agreata recent este inacceptabila

Luni a avut loc o dezbatere intre deputati europeni de frunte, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si presedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. Astfel a fost creat cadrul de negociere privind bugetul pe termen lung al Uniunii. Cei mai multi dintre deputati considera ca varianta de buget pe sapte ani agreata recent este inacceptabila. Parlamentul European are drept de veto asupra acestei variante.

Viitorul buget pe termen lung al UE - numit Cadrul Financiar Multi-Anual (MFF) - stabileste limitele pentru cheltuielile Uniunii, pe an si pe capitol bugetar, in perioada 2014 - 2020. Parlamentul si statele membre trebuie sa respecte aceste limite atunci cand stabilesc bugetele anuale ale Uniunii.

In cadrul intalnirii la nivel inalt din 7 - 8 februarie, liderii UE au stabilit suma de 960 de miliarde de euro ca limita pentru angajamentele bugetare, platile efective fiind limitate la 908 miliarde. Cele doua sume sunt semnificativ mai mici decat sumele respective propuse de Comisie.

”Compromisul realizat la summitul european recent nu reflecta provocarile cu care ne vom confrunta in viitor. Parlamentul a cerut si va continua sa ceara un buget modern si ambitios care sa ne ajute sa depasim criza financiara si consecintele ei”, a spus vicepresedintele Parlamentului, Gianni Pittella (S&D, IT) in deschiderea dezbaterii.

Presedintele Van Rompuy a confirmat intentia Consiliului de a discuta cu Parlamentul si a definit acordul politic atins de statele membre ca fiind ”un puternic mandat de negociere”.

Flexibilitatea este esentiala

Parlamentul a reiterat cererea sa de a fi posibil ca fondurile neutilizate sa fie redirectionate dintr-un capitol catre altul si de la un an la altul. ”Flexibilitatea in cadrul bugetului este esentiala”, a spus Hannes Swoboda (AT) in numele grupului S&D. ”Fara un nivel potrivit de flexibilitate, propunerea de MFF aflata in discutie nu va putea functiona”, a fost de acord Presedintele Barroso.

Revizuirea la mijlocul perioadei

”Exista un angajament ferm pentru introducerea unei clauze pentru o revizuire care sa aiba loc in doi sau trei ani. Nu vom accepta austeritatea pe toata perioada de sapte ani acoperita de acest buget pe termen lung”
, a spus seful grupului PPE, Joseph Daul (FR).

Deficit crescut: impotriva prevederilor din Tratate

Mai multi deputati au avertizat ca propunerea de buget incurajeaza tendinta catre un deficit crescut in contabilitatea Uniunii, ceea ce inseamna incalcarea Tratatelor. ”Acum avem 200 de miliarde de euro de angajamente neplatite, iar in 2020 am avea peste 300 de miliarde. Acesta este deficitul pe care il cream”, a avertizat Guy Verhofstadt (ALDE, BE).

Alte puncte de vedere

Criticand ”bugetul plin de reduceri”, Isabelle Durant (Grupul Verzilor/ALE, BE) a propus: ”sa stabilim un alt cadru bugetar dupa 2014 (...) care sa nu incorseteze urmatorul Parlament”.

Martin Callanan (ECR, UK) a spus ca varianta agreata este ”departe de a fi perfecta”, dar ca ”ofera un echilibru rezonabil, pragmatic”.

”Bugetul nu este mai social sau mai verde. Sa nu vorbim despre sume, avem nevoie de un sistem mai bun de cheltuieli”, a spus Kartika Liotard (GUE/NGL, NL).

Paul Nuttall (EFD, UK) a spus ca taierile aplicate cheltuielilor sunt ”nesemnificative” si a adaugat referindu-se la Marea Britanie ca ”acest lucru ne arata iesirea”.

Pasii urmatori

Propunerea de buget pe termen lung trebuie sa fie introdusa in acte legislative inainte de a fi supusa votului in Parlament.

Sursa: Parlamentul European

Vizualizări: 129