Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Regionalizarea, proiectul anului 2013. Cine pierde, cine castiga?

In cadrul unei conferinte de presa organizate miercuri, 20 februarie, de MDRAP, ministrul dezvoltarii regionale, Liviu Dragnea, a anuntat lansarea procesului de regionalizare si descentralizare a Romaniei - in opinia sa “unul dintre cele mai mari proiecte de la Revolutie incoace”.

Scopul regionalizarii si al descentralizarii este de a spori legitimitatea autoritatilor publice in atingerea unor obiective strategice. Astfel, regiunile ar urma sa aiba suficiente resurse si competente pentru a implementa proiecte de anvergura, fiind tototdata suficient de aproape de cetateni pentru a cunoaste si satisface nevoile specifice ale comunitatilor locale.

Prima etapa a procesului de elaborare a cadrului normativ necesar organizarii si functionarii regiunilor a fost deja demarata, prin decizia constituirii la nivelul MDRAP a unui Consiliu Consultativ pentru Regionalizare (CONREG). Acest organism va aduce la masa discutiilor o diversitate de stakeholderi, repartizati in 3 grupuri de lucru:

  • Un grup de lucru academic, cuprinzand personalitati din mediul universitar si academic care, pe baza unor analize de specialitate si studii de impact va face propuneri numele, limitele si componenta viitoarelor regiuni, atributiile si modul de alegere al autoritatilor regionale, resedintele si criteriile de stabilire a acestora;
  • Un grup de lucru format din reprezentanti ai partidelor politice din Parlament, ai comisiilor parlamentare de administratie publica si buget, precum si ai structurilor asociative ale administratiilor publice locale, care vor asista reprezentantii mediului academic in formularea de propuneri;
  • Un grup de lucru al societatii civile, alcatuit din membri ai patronatelor, sindicatelor si ONG-urilor, care sa dezbata solutiile propuse de reprezentantii mediilor universitar si politic, asigurandu-se astfel o consultare cat mai larga a tuturor sectoarelor economice si categoriilor sociale;

Conform ministrului Dragnea, propunerile CONREG privind cadrul legislativ al organizarii si functionarii regiunilor vor ajunge pe masa Guvernului in luna iulie a anului curent, urmand ca modificarile aduse Constitutiei sa fie supuse unui referendum public, in perioada septembrie-octombrie.

Printre cele mai importante atributii pe care noile structuri administrativ-teritoriale le vor exercita se numara implementarea proiectelor de dezvoltare regionala si rurala, acestea urmand a fi finantate din mai multe surse, inclusiv din bugetele locale si bugetul national, dar cu precadere din fonduri europene. Cu toate acestea, ministrul nu a putut aprecia masura in care programele operationale aferente perioadei 2014-2020 vor varia de la o regiune la alta, acest aspect urmand a fi clarificat in urma negocierilor cu Comisia Europeana privind viitorul exercitiu financiar.

De altfel, Liviu Dragnea a apreciat ca deciziile privind regionalizarea si descentralizarea nu trebuie luate in graba, procesul fiind deosebit de complex si avand implicatii pe termen lung asupra dezvoltarii economice si sociale a intregii tari. “Nu facem regionalizarea pentru un an, doi ani sau un mandat, ci pe termen foarte lung”, a declarat ministrul.

Implementarea unui proces atat de complex reclama insa sacrificii. Descentralizarea presupune reduceri de personal la nivelul administratiei publice centrale, cu precadere la nivelul ministerelor, care isi vor pierde din atributii in defavoarea consiliilor regionale. Cu toate acestea, beneficiile raman semnificative. Pe masura degrevarii de sarcini a ministerelor, birocratia se va diminua considerabil, iar autoritatile administratiei centrale vor face economii cu cheltuielile de personal. De asemenea, nicio atributie a autoritatilor locale nu va fi transferata la autoritatile regionale. “Niciun cetatean nu va suporta costuri in plus, nu va face deplasari in plus. Nimeni nu pierde nimic, dar Romania castiga”, a adaugat Liviu Dragnea.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 100