Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

CE a clasat procedura de infringement declansata impotriva Romaniei in legatura cu atribuirea de contracte de Primaria Sectorului 3

Ministerul Afacerilor Externe a anuntat ca, in data de 24 ianuarie 2013, Comisia Europeana a decis clasarea a 6 actiuni declansate impotriva Romaniei privind constatarea neindeplinirii obligatiilor care ii revin in baza Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene (infringement procedures).

„Clasarea acestor dosare reprezinta incununarea eforturilor autoritatilor romane de a-si indeplini obligatiile care rezulta din calitatea de stat membru UE. Acest rezultat nu ar fi putut fi obtinut fara o cooperare eficienta la nivel institutional intern”, a declarat Agentul Guvernamental al Romaniei pentru Curtea de Justitie UE, Razvan Horatiu Radu. Totodata, el a subliniat importanta dialogului constant mentinut de partea romana cu institutia UE pentru remedierea respectivelor situatii.

Dintre cele 6 actiuni clasate, 4 au ca obiect necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor, iar 2 aplicarea incorecta a legislatiei UE (printre care si cauza referitoare la incalcarea unor prevederilor din Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii, in cazul unei proceduri de atribuire organizata de Primaria Sectorului 3 in ceea ce priveste un acord-cadru de lucrari publice pe raza Sectorului 3, Bucuresti). Aceasta decizie a fost luata pe baza masurilor intreprinse de autoritatile nationale: incetarea efectelor acordului - cadru si rezilierea contractelor subsecvente aflate in derulare.

La aceeasi data, Comisia a decis declansarea unei noi actiuni, precum si continuarea unei actiuni mai vechi, ambele privind nerespectarea dreptului UE. Autoritatile romane asteapta comunicarea oficiala a scrisorilor Comisiei pentru a analiza sustinerile acesteia si a initia demersurile interne in scopul pregatirii pozitiei Romaniei. In regula generala, termenul pentru comunicarea unui raspuns este de 2 luni si curge de la data primirii scrisorilor institutiei UE.

Din totalul de 406 actiuni declansate impotriva Romaniei de la data aderarii, 366 au fost clasate de Comisia Europeana pana la data de 24 ianuarie 2013, iar una a fost respinsa de Curtea de Justitie UE ca inadmisibila.

In prezent, sunt in curs 39 de proceduri de infringement declansate de Comisia Europeana impotriva Romaniei, toate fiind in faza precontencioasa. Dintre acestea, 30 privesc transpunerea sau aplicarea incorecta a dreptului UE, iar 9 necomunicarea masurilor nationale de transpunere a directivelor.

Curtea de Justitie UE nu a pronuntat impotriva Romaniei nicio hotarare de condamnare. De asemenea, pe rolul CJUE nu se afla nicio actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor declansata impotriva Romaniei.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Vizualizări: 98