Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Rata de absorbtie de 50% este posibila, dar putin probabila

Aproape 28 de milioane de euro pe zi. Aceasta este suma pe care trebuie sa o atraga Romania ca sa fie indeplinita tinta ambitioasa a Guvernului de a obtine 50% din fondurile europene destinate tarii noastre. O tinta posibila, teoretic, dar putin probabila, spun analistii. Acestia iau in calcul performantele slabe ale institutiilor care gestioneaza banii europeni, dar si problemele care au dus la blocarea platilor anul trecut si care au ramas nerezolvate.

Cresterea economica a Romaniei in acest an, estimata de autoritati la 2,5%, depinde in foarte mare masura de atragerea fondurilor europene. Bani cu care s-ar putea crea mii de locuri de munca, care, la randul lor, ar aduce bani la buget. Mai multe fonduri europene inseamna o crestere a consumului, a activitatilor comerciale, a economiei in ansamblu.

Din cele 34 de miliarde de euro puse la dispozitia Romaniei, tara noastra a reusit sa absoarba aproximativ 20%, daca luam in calcul si fondurile destinate agriculturii. Pentru a ajunge insa la o rata de absorbtie de 50% in 2013, in Romania ar trebui sa intre zilnic aproape 28 de milioane de euro.

O tinta foarte ambitioasa, care este putin probabil sa fie atinsa, sunt de parere specialistii. „Procentul acesta de rata de absorbtie de 50% este in acest moment unul teoretic, care poate fi atins in masura in care platile se fac pe bune in 45 de zile catre beneficiar, iar cererile de rambursare nu sunt procesate in 5, 6, 7, 8 luni, ci in, tot asa, sub o luna", spune Dan Barna, consultant pe fonduri europene, partener www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group.

Pentru aceasta, in primul rand trebuie rezovate rapid problemele organizatorice. „Sa fie numiti toti secretarii de stat pentru ca, in momentul de fata, avem pe POSCCE (Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice – n.r.) blocate semnari de proiecte sau eliberari de bani", este opinia unui alt consultant pe fonduri europene, Marin Stoian.

Asta pentru ca in acest moment nu se stie in subordinea cui se afla aceste proiecte. O alta problema ar fi lipsa unor proiecte mari. „Daca vom continua sa accesam fonduri europene numai cu proiecte mici, de 100.000, 200.000 de euro, e foarte clar ca Romania n-o sa reuseasca sa atraga nici un sfert din banii pe care ar putea sa-i primeasca", spune Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR.

Specialistii cred ca tinta nu va fi atinsa daca vor aparea din nou nereguli in gestionarea acestor fonduri, sau chiar suspiciuni de frauda care duc la blocarea platilor.

Sursa: www.digi24.ro

Vizualizări: 108