Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Investitiile pentru care autoritatile centrale si locale pot accesa fonduri europene nu vor mai putea fi finantate de la bugetul de stat

Premierul Victor Ponta a prezentat ieri, 10 ianuarie, proiectul de buget pentru 2013, insistand asupra necesitatii de a stabili prioritati in cheltuirea banilor publici, inclusiv a celor proveniti din fondurile UE.

Conform premierului, pentru anul 2013 se estimeaza investitii de o valoare totala de 7,8 miliarde de euro, din care 2,5 miliarde vor fi finantate din fonduri europene. Aceste investitii realizate din bani europeni solicita, insa, cresterea cofinantarii pentru proiectele finantate din fonduri structurale, de la 17 miliarde de lei in 2012 la 22 miliarde de lei in 2013: „Orice euro care vine de la Uniunea Europeana presupune o cota de cofinantare din bugetul de stat. Deci, cu 1 miliard de euro in plus trebuie sa cofinantam, pentru a putea obtine fonduri europene”, a declarat Ponta, ieri, in cadrul conferintei de presa organizate la Guvern.

Totodata, premierul a anuntat faptul ca s-a luat decizia de a nu mai fi permisa finantarea din bugetul de stat a investitiilor pentru care exista posibilitatea de a accesa fonduri europene, in special a investitiilor derulate de autoritatile publice centrale si locale. „Daca poti sa te duci si sa accesezi un fond european, nu mai vii sa ceri bani de la bugetul de stat, pentru ca fie nu ai energia, fie nu ai competenta, fie nu ai dorinta de a te supune regulilor stricte care privesc utilizarea banilor europeni. De ce sa dam bani de la buget, daca pot fi accesati din fonduri europene aflate la dispozitia Romaniei?”, a adaugat Primul Ministru.

Anamaria Ravar,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 79