Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

35,996 MEuro pentru Programele de Cooperare Transfrontaliera ale Romaniei pentru 2006

Luni, 16 iulie 2007, Ministrul Economiei si Finantelor, domnul Varujan Vosganian, si domnul Onno Simons, insarcinat cu afaceri, Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, au semnat Acordurile de Finantare privind Programele de Cooperare Transfrontaliera ale Romaniei pentru 2006: Programul de Cooperare Transfrontaliera cu Bulgaria 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Ungaria 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Serbia 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Moldova 2006, Programul de Cooperare Transfrontaliera a Romaniei cu Ucraina 2006.

Pentru aceste programe din bugetul Phare 2006 acordat Romaniei de Uniunea Europeana a fost alocata suma de 35,996 MEuro. La alocarea PHARE mentionata se adauga 11,454 MEuro co-finantarea nationala de la bugetul de stat pentru investitii (dezvoltare economica si sociala, scheme de finantare de tip grant, infrastructura, infrastructura de afaceri).

Sistemul de co-finantare a contractelor va fi comun, de tip „joint co-financing”, prin care co-finantarea se va adauga fondurilor PHARE si va urma regulile si procedurile PHARE, cu exceptia cazurilor in care acordurile de finantare prevad alte proceduri specifice pentru anumite proiecte.

Masurile prevazute in cadrul Acordurilor de Finantare semnate astazi prevad acordarea de sprijin autoritatilor romane pentru:

Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Bulgaria 2006, cu patru obiective generale:

  • intarirea cooperarii si stimularea integrarii intre cele doua tari si Uniunea Europeana si sprijinirea stabilitatii si securitatii in regiune.
  • Promovarea bunei vecinatati si stabilitatii regiunilor de frontiera ale tarilor din Europa Centrala si de Est (in special a regiunii de frontiera dintre Romania si Bulgaria) prin finantarea de proiecte care vor aduce beneficii tangibile regiunilor si comunitatilor de pe ambele parti ale granitei.
  • Promovarea cooperarii intre regiunile de frontiera din ambele tari, ajutarea acestor regiuni sa depaseasca problemele specifice dezvoltarii ce se pot ivi datorita pozitiei lor in cadrul economiilor nationale, in interesul comunitatilor locale si intr-o maniera compatibila cu protectia mediului.
  • Promovarea cresrii si dezvoltarii de retele de cooperare de fiecare parte a frontierei si stabilirea de legaturi intre acestea si retelele comunitare mai dezvoltate.

Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Ungaria 2006, avand ca obiectiv general apropierea dintre populatia, comunitatile si actorii economici din regiunea de frontiera pentru a crea o baza solida pentru o dezvoltare economica si sociala echilibrata, asigurandu-se astfel oportunitati optime pentru cele doua tari.

Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Moldova 2006, vizand obtinerea unei dezvoltari socio-economice sustenabile a regiunilor eligibile din Romania si Moldova prin dezvoltarea principiului cooperarii transfrontaliere.

Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Serbia 2006, care urmareste obtinerea unui nivel echilibrat de dezvoltare socio-economica in regiunile eligibile din Romania si din Serbia, prin dezvoltarea principiului de cooperare transfrontaliera.

Programul de Cooperare transfrontaliera a Romaniei cu Ucraina 2006 avand ca obiectiv general imbunatatirea integrarii transfrontaliere intre regiunile de granita prin crearea unor baze adecvate pentru dezvoltarea economica sustenabila.

Persoane de contact:
Ministerul Economiei si Finantelor, Tel: 0741 267 463, e-mail: ioana.cismasu@mfinante.ro Reprezentanta Comisiei Europene in Romania, Tel: 0724 232 197, email: daniela.rosca@ec.europa.eu

Sursa: Ministerul Economiei si Finantelor

Vizualizări: 83