Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Noi prioritati digitale pentru 2013-2014, adoptate de CE

Comisia Europeana a adoptat pe 18 decembrie o serie de sapte noi prioritati pentru economia si societatea digitala. Rata de crestere inregistrata de economia digitala este de sapte ori mai mare fata de cea pentru restul economiei, insa acest potential este in prezent estompat de o fragmentare a cadrului de politici la nivel paneuropean. Prioritatile actuale sunt rezultatul unei ample revizuiri a politicilor si plaseaza un accent suplimentar asupra elementelor cu cel mai ridicat potential de transformare din cadrul versiunii initiale a Agendei digitale pentru Europa 2010.

Neelie Kroes, vicepresedinta a Comisiei Europene, a declarat: „2013 va fi anul cel mai aglomerat de pana acum pentru agenda digitala. Principalele mele prioritati sunt cresterea investitiilor in serviciile in banda larga si maximizarea contributiilor sectorului digital la redresarea Europei.”

Punerea in aplicare integrala a acestei agende digitale actualizate ar conduce la cresterea PIB-ului european cu 5 % sau 1 500 EUR pe persoana in urmatorii opt ani, prin cresterea investitiilor in TIC, prin imbunatatirea nivelurilor de competenta informatica ale fortei de munca, prin facilitarea inovarii in sectorul public si prin reformarea conditiilor-cadru pentru economia bazata pe internet. In ceea ce priveste locurile de munca, exista riscul ca pana la un milion de locuri de munca in domeniul digital sa ramana neocupate pana in 2015, in lipsa unor masuri la nivel paneuropean, iar prin construirea de infrastructuri ar putea fi create 1,2 milioane de locuri de munca. Acest lucru ar conduce la o crestere pana la 3,8 milioane a numarului de noi locuri de munca in ansamblul economiei pe termen lung.

Noile prioritati sunt:

1. Crearea unui nou cadru de reglementare stabil in domeniul serviciilor in banda larga
Sunt necesare mai multe investitii private in retelele in banda larga fixe si mobile de mare viteza. Principala prioritate digitala a Comisiei pentru 2013 este, prin urmare, finalizarea unui nou cadru de reglementare stabil in domeniul serviciilor in banda larga. Pachetul de zece actiuni din 2013 va include recomandari privind un acces mai consolidat si nediscriminatoriu la retea, noi metodologii de calcul al costurilor pentru accesul angro la retelele in banda larga, neutralitatea retelei, serviciul universal si mecanismele pentru reducerea costurilor de inginerie civila aferente extinderii serviciilor in banda larga. Acesta se va baza pe noile orientari privind ajutoarele de stat in domeniul serviciilor in banda larga si pe propunerile privind mecanismul de creditare Conectarea Europei.

2. Noi infrastructuri de servicii publice digitale prin mecanismul Conectarea Europei

Cu sprijinul Consiliului, Comisia va accelera extinderea serviciilor digitale (in special din punct de vedere al interoperabilitatii transfrontaliere a acestora) in domenii precum sistemele de identificare si semnatura electronica, mobilitatea intreprinderilor, initiativa eJustitie, dosarele medicale electronice si platformele culturale, cum ar fi Europeana, Numai prin sistemul de achizitii publice electronice s ar putea realiza economii de 100 de miliarde EUR pe an, iar serviciile de guvernare electronica pot reduce costurile de administrare cu 15-20 %.

3. Lansarea Marii coalitii pentru promovarea competentelor si a crearii de locuri de munca in domeniul digital
Este necesara o coalitie care sa ia masuri concrete pentru a evita neocuparea a un milion de locuri de munca in domeniul TIC pana in 2015, din cauza lipsei de personal calificat. O astfel de situatie poate fi evitata si ar fi inacceptabila intr-o perioada in care rata generala a somajului este ridicata. Comisia va coordona actiunile din sectorul public si privat care au drept obiective: cresterea numarului stagiilor de formare in domeniul tehnologiei informatiei, crearea de legaturi mai directe intre mediul educational si cel de afaceri, adoptarea unor profiluri profesionale standard si promovarea certificarii competentelor pentru a sprijini mobilitatea locurilor de munca. De asemenea, Comisia va emite un plan de actiune pentru sprijinirea antreprenorilor din domeniul serviciilor de internet si pentru promovarea unei Europe mai propice pentru infiintarea de noi intreprinderi.

4. Elaborarea unor propuneri privind o strategie si o directiva in domeniul securitatii cibernetice la nivelul UE
Securitatea si libertatea online sunt indisociabile. UE ar trebui sa ofere cele mai sigure medii online din lume, acordand atentia cuvenita libertatii si vietii private a utilizatorilor. Comisia va prezenta o strategie si o propunere de directiva pentru a institui un nivel comun minim privind pregatirea la nivel national, inclusiv o platforma online pentru prevenirea si combaterea incidentelor cibernetice transfrontaliere, precum si cerintele de raportare a incidentelor. Acest lucru va stimula extinderea pietei europene a produselor in domeniul securitatii si al luarii in considerare a vietii private incepand cu momentul conceperii.

5. Actualizarea cadrului UE privind drepturile de autor

Modernizarea abordarii drepturilor de autor este esentiala pentru realizarea acestei piete unice digitale. Prin urmare, Comisia va cauta o solutie pentru problemele legate de drepturile de autor care necesita progrese rapide prin intermediul unui dialog structurat cu partile interesate in 2013. In paralel, Comisia va finaliza lucrarile in curs care vizeaza revizuirea si modernizarea cadrului legislativ al UE privind drepturile de autor, astfel incat, in 2014, sa se poata lua o decizie asupra unor eventuale propuneri de reforma legislativa.

6. Impulsionarea sistemului de „cloud computing” pe baza puterii de cumparare a sectorului public
Comisia va lansa actiuni pilot in cadrul parteneriatului european pentru „cloud computing”, care mobilizeaza puterea de cumparare a sectorului public pentru a contribui la crearea celei mai mari piete a TIC bazate pe „cloud computing” la nivel mondial, desfiintand cadrele nationale stramte si perceptiile negative ale consumatorilor din prezent.

7. Lansarea unei noi strategii industriale in domeniul electronic

Comisia va propune o strategie industriala pentru micro- si nano-electronica, in scopul de a spori atractivitatea Europei pentru investitii in proiectare si productie, precum si de a realiza o cota de piata mai mare la nivel mondial.

Context
Agenda digitala pentru Europa a fost adoptata in 2010, ca parte integranta a strategiei Europa 2020, pentru stimularea economiei digitale si abordarea provocarilor societale prin TIC. De la acea data, Consiliul European si Parlamentul European au solicitat consolidarea in continuare a pozitiei UE de lider digital si realizarea pietei unice digitale pana in 2015.
Agenda digitala si a indeplinit multe dintre obiective si urmeaza cursul stabilit pentru a indeplini multe altele. Utilizarea curenta a internetului inregistreaza o crestere constanta, in special in randul categoriilor defavorizate. Numarul de cetateni care nu au utilizat niciodata internetul este in scadere. In mod similar, cumparaturile online devin tot mai raspandite, desi ritmul de crestere al comertului electronic transfrontalier este prea lent. Serviciile in banda larga de mare viteza arata primele semne de avant, inclusiv conexiunile ultrarapide de peste 100 Mbps. Cu toate acestea, exista inca diferente semnificative intre diversele state membre, diferente care necesita masuri active la nivelul politicilor europene pentru a fi reduse la minimum si eliminate.

Sursa: Comisia Europeana

Vizualizări: 110