Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Comisia Europeana a lansat Panorama competentelor in UE pentru a aborda discrepantele in domeniul competentelor

Comisia Europeana a lansat oficial pe 7 decembrie Panorama competentelor in UE, un site web care prezinta informatii cantitative si calitative privind necesitatile pe termen scurt si mediu in materie de competente, precum si cu privire la oferta de competente si la discrepantele dintre competente si piata muncii. Panorama competentelor, care se bazeaza pe date si previziuni compilate la nivelul UE si al statelor membre, va scoate in evidenta ocupatiile profesionale cu cresterile cele mai rapide, precum si principalele ocupatii profesionale care se confrunta cu blocaje, avand un numar mare de locuri de munca neocupate. In prezent, exista aproximativ 2 milioane de oferte de locuri de munca neocupate in intreaga UE, in ciuda nivelurilor ridicate de somaj. Site-ul web contine informatii detaliate privind fiecare sector, fiecare profesie si fiecare tara.

Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil cu educatia, cultura, multilingvismul si tineretul, a declarat: „Imbunatatirea competentelor si a calificarilor este esentiala pentru sporirea productivitatii si competitivitatii Europei. Panorama competentelor in UE va oferi un punct unic de acces la cele mai recente surse de informatii la nivel european si national.De asemenea, ea ne va ajuta sa imbunatatim capacitatea de reactie a sistemelor de educatie si de formare la evolutia cerintelor in materie de competente si sa ne asiguram ca oamenii sunt pregatiti pentru domeniile in care se prevede ca va creste cererea de forta de munca.”

László Andor, comisarul european pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a facut urmatoarea observatie: „Panorama competentelor in UE este primul instrument european care permite accesul cu un singur click la informatii pertinente privind evolutia cerintelor in materie de competente, in toate tarile UE.Acest instrument de informare online prezinta informatii cuprinzatoare in ceea ce priveste discrepantele dintre competente si piata muncii si, in cele din urma, va ajuta la directionarea celor care cauta un loc de munca spre ocupatiile cele mai solicitate din intreaga Europa”.

Panorama competentelor in UE arata ca ocupatiile profesionale cu cele mai multe locuri de munca neocupate in prezent in UE sunt cele din domeniul finantelor si al vanzarilor. Alte ocupatii profesionale pentru care se raporteaza cel mai frecvent penurii sunt biologii, farmacologii, medicii si profesiile conexe, asistentii medicali, specialistii in domeniul TIC si inginerii. Site-ul web indica faptul ca cel mai mare grad de discrepanta intre competente si necesitatile pietei muncii exista in Lituania, Bulgaria, Belgia, Ungaria si Irlanda, in timp ce in Portugalia, Danemarca si Tarile de Jos situatia este mult mai buna.

Panorama competentelor in UE va fi actualizata periodic cu cele mai recente date.

Context

O mai buna corelare a ofertei de forta de munca si a cererii de forta de munca este una dintre principalele strategii din cadrul pachetului privind ocuparea fortei de munca prezentat de Comisie in aprilie 2012. Acest lucru se poate realiza, printre altele, printr-o mai buna anticipare a necesitatilor de competente, permitand autoritatilor si partilor interesate relevante sa adapteze programele de educatie si de formare si, de asemenea, permitand tinerilor sa faca alegeri privind educatia si cariera in mai mare cunostinta de cauza.

Panorama competentelor face parte din actiunile luate ca urmare a strategiei Comisiei privind regandirea educatiei, recent publicata, care incurajeaza statele membre sa ia masuri imediate pentru a se asigura ca tinerii dezvolta aptitudini si competente necesare pe piata muncii si pentru a-si indeplini obiectivele privind cresterea economica si locurile de munca.

Raportul privind locurile de munca vacante si recrutarea in Europa (European Vacancy and RecruitmentReport - EVRR), publicat tot pe 7 decembrie, este una dintre principalele surse de informatii pentru Panorama competentelor in UE. Acest raport bienal, publicat pentru prima data, prezinta evolutiile recente in ceea ce priveste prevederile contractuale, cererea la nivel de sector si de ocupatie profesionala si cerintele in materie de competente.

Panorama competentelor include, de asemenea:

  • Principalele rezultate ale analizelor privind tendintele in domeniul ocupatiilor profesionale, precum si privind competentele transversale sau anumite sectoare. Acestea analizeaza tendintele principalelor ocupatii profesionale din UE care inregistreaza cresteri si ale principalelor ocupatii profesionale care au cautare. De asemenea, prezinta prognoze la nivel de sector, precum si necesitati si discrepante specifice in domeniul competentelor.
  • Un inventar al surselor de informatii existente la nivel national, european sau international. Acesta permite utilizatorilor un acces usor la informatii care anterior erau dispersate.

Persoane de contact:
Dennis Abbott (+32 2 295 92 58); Twitter: @DennisAbbott
Dina Avraam (+32 2 295 96 67)
Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
Nadège Defrère (+32 2 296 45 44)

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 134