Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Guvernul a aprobat Programul de cooperare transfrontaliera ROMANIA-SERBIA 2007- 2013

Guvernul a aprobat Programul de cooperare transfrontaliera ROMANIA-SERBIA 2007- 2013

Guvernul a aprobat in sedinta de astazi Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia pentru perioada 2007-2013. in perioada urmatoare acesta va fi transmis spre aprobare Comisiei Europene.

Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia este finantat de Uniunea Europeana prin Instrumentul de Asistenta pentru Preaderare (IPA) si co-finantat de statele partenere in program.

Bugetul total unic pentru prima perioada (2007-2009) este de 22.304.004 Euro, din care 18.958.404 Euro contributia Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare (IAP) si 3.345.600 Euro co-finantarea nationala publica a Romaniei. Bugetul aferent perioadei 2010-2013 urmeaza sa fie stabilit in cursul anului 2008.

Programul se adreseaza ariei de cooperare din zona de frontiera romano-sarba, respectiv judetelor Timis, Caras-Severin si Mehedinti din Romania si districtelor: Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Ju¾no-Banatski, Branièevski si Borski din Serbia.

in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, asistenta financiara nerambursabila din fonduri europene reprezinta 85% din valoarea proiectului. Autoritatea de Management din Romania asigura 13% indiferent daca liderul de proiect este din Romania sau din Serbia. Partenerii beneficiari participa doar cu 2% din valoarea proiectelor de cooperare.

Programul va finanta proiecte privind dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului si pregatire pentru situatii de urgenta precum si actiuni ale comunitatilor locale pentru dezvoltarea societatii civile, furnizarea de servicii catre comunitatile din zona de granita, schimburi educationale, culturale si sportive, precum si intensificarea integrarii sociale si culturale a regiunilor de granita.

Beneficiarii din statele partenere trebuie sa depuna aplicatii pentru proiecte in comun. Toate proiectele trebuie sa aiba un efect transfrontalier cu beneficii pentru ambii parteneri si in contextul masurilor definite in program sa contribuie la dezvoltarea socio-economica a regiunii.

Sursa: MDLPL

Vizualizări: 94