Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POSDRU s-a deblocat. Ce trimite, totusi, Romania spre decontare la Bruxelles?

Beneficiarii POSDRU care au respectat regulile pot sa stea linistiti. Niciunuia dintre acestia nu i se vor aplica, daca nu se constata probleme in urma verificarilor proiectelor, corectii financiare, a dat asigurari consilierul de stat Eugen Teodorovici, ieri, in cadrul unei conferinte de presa pe tema scrisorii transmise de CE cu privire la POSDRU.

Mai mult decat atat, acesta a declarat ca cele 75 de milioane de euro, corectii asumate de Romania in relatia cu Comisia Europeana pentru deblocarea POSDRU, nu li se adreseaza in mod automat beneficiarilor: „Vor fi efectuate verificari si acolo unde vor fi constatate deficiente se vor aplica astfel de corectii”, el accentuand faptul ca este vorba de o „analiza de la caz la caz”.

Desi a admis in cadrul conferintei ca parte din vina pentru deficientele constatate pe POSDRU o poarta si „oamenii din sistem, cei care au facut procedurile si care le-au aplicat”, cand se vorbeste de aplicarea concreta a corectiilor sunt adusi in discutie doar beneficiarii care, daca se va dovedi ca au incalcat regulile, vor suporta consecintele.

Asadar, in perioada urmatoare toate proiectele POSDRU vor intra intr-un proces de verificare. Consilierul de stat Eugen Teodorovici a avansat ca termen de finalizare a verificarilor primul trimestru al anului viitor „pentru ca Romania are tot interesul sa verifice cat mai repede aceste proiecte astfel incat sa recupereze catre bugetul de stat sumele care se pot imputa acelor beneficiari care n-au respectat legea”.

Totusi, in conditiile in care ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat ieri, in legatura cu acelasi subiect, ca, in aceasta perioada, Ministerul Muncii deruleaza un proces de achizitie publica pentru desemnarea unei firme care urmeaza sa faca verficarea proiectelor POSDRU, termenul avansat de domnul Teodorovici pare o tinta destul de ambitioasa si dificil de atins.

Vom avea ce solicita spre decontare?

Dupa ce timp de mai mult de jumatate de an, plati catre beneficiari s-au facut „cu pipeta”, rambursarile pe componenta FSE fiind fie intarziate, fie inexistente, acum, cand autoritatile romane au unda verde din partea Comisiei sa reinceapa transmiterea de declaratii de cheltuieli, se ridica intrebarea: Vom avea ce solicita spre decontare in urmatoarea perioada?

Pentru a reduce acest risc, autoritatile cauta solutii pentru a asigura banii necesari in vederea efectuarii de plati catre beneficiarii POSDRU pentru continuarea proiectelor: „Guvernul Romaniei a intreprins si intreprinde in continuare masuri si eforturi sustinute pentru a asigura pana la finalul acestui an platile datorate beneficiarilor pe POSDRU”, a declarat Teodorovici.

Autoritatile romane nu par, insa, foarte preocupate de consecintele blocajelor si sincopelor de finantare din ultimele 8 luni asupra beneficiarilor. Intrebat daca exista o estimare la nivel de Guvern a numarului de beneficiari care sunt in acest moment in incapacitate de plata, consilierul de stat a lasat sa se inteleaga ca nu reprezinta o prioritate cunoasterea acestui aspect: „Obiectivul numarul 1 este sa le platim cat mai repede banii. Credeti ca ar fi atat de interesant sa stim cati dintre ei....Ideea este sa platim banii.”

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro


Vizualizări: 94