Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Societatea civila cere actualului Guvern o decizie rapida privind POSDRU, inainte de a semna bilantul!

Vestea ca Guvernul a primit scrisoarea oficiala de la Comisia Europeana privind deblocarea POSDRU a fost primita cu speranta de catre societatea civila si beneficiarii programului.

Totusi, avand in vedere ca POSDRU se afla in continuare in blocaj si ca reluarea relatiei cu CE nu garanteaza o deblocare financiara imediata la nivelul beneficiarilor, Academia de Advocacy a transmis astazi un mesaj public catre Guvern prin care solicita:

  • Prezentarea stadiului actual al POSDRU, la data predarii mandatului catre noul Guvern, oricarear fi el;
  • Prezentarea masurilor angajate in relatia cu Comisia Europeana, reiesite in urma auditului finalizat in perioada 19-23 noiembrie 2012;
  • Emiterea unei scrisori de garantie guvernamentala/proiect, in limita a 10% din valoarea contractata, ca solutie de deblocare financiara rapida a proiectelor in derulare, evidentiate istoric cu risc minim de implementare.

Academia de Advocacy mentioneaza ca, desi s-a anuntat ca POSDRU s-a deblocat, in urmatoarea perioada AM-ul va inregistra din ce in ce mai putine cereri spre decontare, deoarece beneficiarii si-au consumat fondurile pentru sustinerea proiectelor, in cele opt luni de blocaj al programului. In prezent, beneficiarii programului, cu precadere ONG-urile, nu mai au posibilitatea de a finanta actiuni viitoare, toate decontarile, intarziate deja, fiind preluate de bancile creditoare. Este de subliniat ca bancile au oferit credite beneficiarilor POSDRU, tocmai pe baza bonitatii acestora, pe istoricul lor de decontare, de respectare a calendarului asumat, de atingere a rezultatelor si indicatorilor prevazuti in proiecte.

Academia de Advocacy atrage atentia actualului Guvern ca amanarea luarii deciziei in sensul prezentat mai sus va transforma victoria obtinuta, intr-un esec major al programului, prin inchiderea proiectelor in derulare si imposibilitatea de a atinge indicatorii asumati in ansamblul lor.  Beneficiarii finali ai POSDRU vor ramane inghetati in faze intermediare ale procesului in care au fost angrenati.

Aflat acum la final de mandat, actualul Executiv are ocazia sa demonstreze ca cei 1.650.000 de beneficiari finali ai proiectelor POSDRU sunt o prioritate, iar consultarea, informarea si sprijinirea lor este un obiectiv asumat, sunt de parere reprezentantii Academiei de Advocacy.

Totodata acestia reamintesc ca beneficiarii POSDRU au suportat in totalitate efectele blocarii acestuia, incepand cu luna aprilie 2012. In aceste opt luni de zile, cei mai multi dintre acestia si-au sustinut, prin resurse alternative, proiectele asumate, au raspuns in continuare solicitarilor de audit, au semnalat disfunctionalitatile in implementare si au evidentiat ce va pierde Romania prin inghetarea acestui program. Beneficiarii considera ca au contribuit consistent la deblocarea programului, evidentiind auditorilor ca stiu si pot sa puna in practica proiecte finantate din fonduri europene.

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 109