Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

POR: Metodologia de calcul a corectiilor financiare, aprobata de Guvern

Guvernul a aprobat in sedinta de ieri, 27 noiembrie 2012, hotararea care creeaza premisele pentru reluarea platilor externe din fondurile europene alocate Romaniei prin Programul Operational Regional 2007-2013 (POR). Actul normativ, initiat de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, se refera la trei dintre axele prioritare ale POR, dar are efecte pentru intregul program.

Hotararea de guvern prevede metodologia de calcul a sumelor ce reprezinta corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pentru Axele Prioritare 1, 3 si 5. Este vorba de corectii financiare forfetare in cuantum de 10%, ce vor fi aplicate pentru acele proceduri de achizitii publice organizate in cadrul celor trei axe, demarate anterior datei de 1 octombrie 2011. In termen de 3 zile de la intrarea in vigoare a hotararii, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului va informa serviciile Comisiei Europene cu privire la acest lucru.

Adoptarea hotararii are doua consecinte importante:

  • Deblocarea platilor in relatia cu CE: MDRT va transmite Comisiei, pana la sfarsitul anului, aplicatii de plata pentru Axa 2 in valoare de circa 100 de milioane de euro;
  • Se creeaza premisele pentru ca sumele rezultate din aplicarea corectiilor sa fie realocate, prin utilizarea lor pentru alte operatiuni din cadrul POR. Neadoptarea actului normativ ar fi condus la reducerea sumelor alocate Romaniei prin POR si la pierderea definitiva a sumelor respective, Romania nemaiputand sa le utilizeze pentru alte proiecte;

Transmiterea la Comisia Europeana a urmatoarelor aplicatii de plata, aferente inclusiv axelor pentru care s-au aplicat corectii forfetare, va putea fi facuta dupa elaborarea si transmiterea la CE, de catre Autoritatea de Audit, pana la sfarsitul anului, a Raportului Anual de Control, urmata de aprobarea lui la nivelul CE.

Elemente de context:

Comisia Europeana a comunicat Romaniei, in acest an, decizia de a aplica corectii financiare forfetare, in cuantum de 10% pentru axele prioritare 1, 3 si 5 ale Programului Operational Regional 2007-2013, ca urmare a unor nereguli dinainte de anul 2012.

Pentru a consulta comunicatul, click aici

Sursa: MDRT

Vizualizări: 318