Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

PNDR: 230 de milioane euro disponibili pentru investitii in mediul rural prin masurile 121 si 123

Incepand din 26 noiembrie 2012, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) primeste cereri de finantare pentru investitii in modernizarea exploatatiilor agricole, dar si cresterea adaugata a produselor agricole si forestiere. Astfel, in perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013 cei interesati sa investeasca in agricultura vor avea la dispozitie 150 de milioane de euro prin Masura 121 - „Modernizarea exploatatiilor agricole” si 80 de milioane de euro prin Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”.

Pentru aceasta sesiune de primire a proiectelor, fondurile nerambursabile alocate Masurii 121 sunt defalcate pe fiecare dintre sectoarele principale agricole ale acesteia. Astfel, sectorul vegetal va beneficia de 48 de milioane de euro, iar cel de crestere a animalelor de 72 de milioane de euro. De asemenea, pentru implementarea standardelor pentru lapte crud si protectia apelor impotriva poluarii cu nitrati proveniti din surse agricole, beneficiarii vor avea la dispozitie 20 de milioane de euro.

Totodata, pentru a facilita accesul la sprijinul financiar oferit, in cadrul acestei sesiuni beneficiarii Masurii 141 – „Sprijinirea exploatatiilor agricole de semi-subzistenta” vor avea alocati separat 10 milioane de euro, pentru a depune proiecte in cadrul Masurii 121. Cu alte cuvinte, beneficiarii Masurii 141, vor avea o alocare separata care ii va ajuta sa poata asigura dezvoltarea exploatatiei agricole pe care o detin.

„Prin Masura 121 solicitantii pot primi cofinantare nerambursabila intr-un procent ce porneste de la 40% din valoarea totala eligibila a proiectului si pana la 75%, in functie de anumite criterii legate dintre care de maxima importanta sunt varsta beneficiarului sau amplasamentul proiectului. Totodata, pentru o investitie, contributia noastra nerambursabila poate ajunge pana la 1,6 milioane de euro, in functie de tipul beneficiarului si anumite investitii prevazute a fi realizate. ” a declarat George Turtoi, directorul general al APDRP.

O alta posibilitate de a primi finantari europene nerambursabile o reprezinta Masura 123 – „Cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere”. Si in cazul acestei masuri de investitii fondurile care vor fi acordate sunt defalcate. Astfel, proiectele prin care se asigura implementarea standardului privind laptele crud beneficiaza de o alocare de 20 de milioane de euro, iar beneficiarii care doresc finantarea proiectelor care vizeaza investitii pentru procesarea si marketingul produselor agricole care proceseaza materii prime incluse in Anexa I la Tratatul de Instituire a Comisiei Europene (cu exceptia produselor piscicole) si care obtin produse incluse in Anexa I din sectoarele prioritare, au la dispozitie 60 de milioane de euro. Suma maxima nerambursabila care poate fi acordata pentru finantarea unui proiect din cadrul Masurii 123 este de 3 milioane de Euro, in conditiile unei cofinantari maxime de 50% din valoarea eligibila a proiectului.

„Solicitantii de fonduri europene nerambursabile pot depune cererile de finantare pentru Masurile 121 si 123 la sediile Oficiilor Judetene ale APDRP, zilnic, intre orele 9 si 14:00, ultima zi pentru depunere fiind vineri, 18 ianuarie 2013, ora 12:00. Subliniez importanta de a respecta termenele mentionate pentru ca altfel, daca in ultima zi solicitantii intarzie depunerea proiectului, chiar si un minut dupa ora 12:00, nu vor mai putea sa-si depuna proiectul” a adaugat directorul general al APDRP.

Pentru a consulta comunicatul, click aici

Sursa: APDRP

Vizualizări: 106