Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Facilitati de creditare pentru fondurile destinate agriculturii

Executivul a aprobat Ordonanta de urgenta care modifica si completeaza Legea privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD, pentru a aplica prevederile sale si Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurala si Fondului European pentru Pescuit.
Astfel, va fi posibila continuarea implicarii bancilor comerciale in creditarea beneficiarilor acestor fonduri si continuarea garantarii creditelor prin Fondul de garantare infiintat la nivelul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale.

Atat investitiile eligibile cat si scopul FEADR si FEP sunt similare celor din SAPARD. De asemenea, sistemul de finantare este acelasi - 50% cofinantare din totalul necesar investitiei dorite de beneficiar.

Mecanismul economic cu credite avantajoase garantate pentru beneficiarii fondurilor a fost folosit si in alte state membre ale Uniunii Europene, iar in Romania este oportuna mentinerea sa si dupa data aderarii, datorita gradului scazut de capitalizare a beneficiarilor acestor Fonduri.

Beneficiarii fondurilor realizeaza deja un efort financiar mare pentru punerea in functiune a investitiilor realizate, si vor apela la creditele garantate, mai ales pentru a acoperi suma de 50% din investitie necesara cofinantarii si a-si operationaliza proiectul.

Actul normativ prevede ca procentul de garantare va fi de 50% in cazul creditelor pe termen scurt acordate in scopul realizarii productiei, si de 70-100% in cazul creditelor pe termen scurt, mediu si lung contractate pentru realizarea de investitii prin FEADR si FEP. in cazul programului SAPARD procentul de garantare este de 100%.(sursa:Guvernul Romaniei - Biroul de presa)

Vizualizări: 72