Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cu VETO-ul pe masa. Ce poate pierde si ce poate castiga Romania in negocierile privind viitorul buget UE

Liderii statelor membre UE sunt chemati pe 22-23 noiembrie la Bruxelles unde este asteptata gasirea unui compromis pe viitorul buget pe sapte ani al Uniunii. Centrul Roman de Politici Europene (CRPE) a publicat ieri o analiza a variantelor de negociere pe care Romania le are in decizia privind viitorul cadru financiar multianual al UE (2014-2020), precum si estimarea sumelor pe care le-ar putea primi pe Politica de Coeziune si pe cea Agricola, in cel mai optimist ori in cel mai pesimist scenariu.

„Raportul detaliaza primele estimari ale alocarilor ce sunt in discutie a fi destinate Romaniei prin bugetul 2014-2020. Foarte importante in aceasta ecuatie sunt si strategiile negociatorilor Romaniei. Unele semnale politice pot schimba, fragiliza sau dimpotriva, pot impulsiona negocierile. Din pacate pentru Romania, unul din punctele sensibile se refera la conditionarea alocarilor viitoare de performantele curente. Negociatorii Romaniei pot avea, pe aceasta prevedere, argumente pentru a obtine schimbarea ei. Ce nu mai pot schimba insa este setarea negocierilor de la viitorul Consiliu European pe reducerea bugetului”, a declarat pentru fonduri-structurale.ro Bianca Toma, expert al Centrului Roman pentru Politici Europene.

Lovite de criza, cu reguli stricte de disciplina bugetara si bugete de austeritate, statele bogate vor sa dea cat mai putini bani Uniunii Europene din 2014. Aceste sume ar fi destinate in mare parte statelor membre noi, printre care si Romania, care ar vrea sa obtina alocari cat mai consistente. Unele din asteptarile cheie ale Bucurestiului au fost tot timpul legate de primirea unor sume mai mari prin Politica Agricola si cea de Coeziune. Chiar si in cel mai rau scenariu vehiculat, este foarte probabil sa primim mai mult decat pana acum, insa nu la fel de mult precum asteptarile initiale create de propunerea Comisiei Europene, se arata in raport.

Propunerea de buget facuta saptamana trecuta de Presedintele Consiliului European Herman van Rompuy aduce un element nefavorabil Bucurestiului: legarea viitoarelor alocari de rata de absorbtie din prezent.

Totusi, chiar in scenariul negativ in care aceasta propunere ramane in vigoare, fondurile alocate Romaniei vor putea creste cu pana la 15% fata de cat a primit pana acum. Declaratiile publice care spun ca Romania pierde bani sunt inutil alarmiste: Romania pierde doar fata de asteptarile maximale initiale.

Potrivit scenariilor de lucru oficiale (consultate de CRPE) discutiile actuale au ca miza un minim de 40 de miliarde si un maxim de 45 de miliarde (alocari totale pentru Romania in 2014 - 2020). Cu alte cuvinte Romania oricum va primi in viitor mai multi bani de la UE decat are alocati in prezent. Dilema este cat de multi.

In aceste conditii, discutiile despre VETO trebuie sa tina cont de cifrele aflate pe masa. Dupa precedentul candidaturii Serbiei, un VETO la buget ar consolida imaginea Romaniei de stat–problema, care abuzeaza de cazurile cand unanimitatea este necesara, se arata in raportul CRPE: "Dupa ce primii doi oficiali ai statului roman au schimbat mesaje furioase si publice legate de chestiunea VETO-ului, este prea tarziu sa convingem pe cineva ca pozitia Romaniei este legitim limitata la discutiile pe buget. Dimpotriva, s-a creat deja impresia ca Romania ia ostatice negocierile din motive de politica interna".

Descarca Raportul

Cristina Pojoga,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.crpe.ro


Vizualizări: 116