Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Orban: „Nu e suficient sa cheltuim corect banii UE, trebuie sa-i cheltuim eficace”

“Este posibila o cheltuire mai eficace a fondurilor europene”, a declarat vineri, la Bucuresti, Ovidiu Ispir, reprezentantul Romaniei la Curtea Europeana de Conturi, cu ocazia conferintei de prezentare a Raportului anual referitor la executia bugetului Uniunii Europene pentru exercitiul financiar 2011. Prezent si el la eveniment, Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene, a accentuat necesitatea acordarii unei importante sporite indicatorilor de impact si rezultat, acestia fiind cei care arata, de fapt, eficacitatea cheltuirii fondurilor comunitare: “Nu este suficient sa cheltui banii corect, este extrem de important sa-i cheltui eficace, sa aduci valoare adaugata”.

Aceasta este, de fapt, concluzia de baza a Curtii Europene de Conturi dupa auditarea unui esantion de 180 de plati intermediare si finale efectuate de institutiile UE in anul 2011 si verificarea sistemelor de management si control aferente unor state membre.

Conform raportului prezentat vineri, 16 octombrie, cele mai multe erori au fost identificate la platile subiacente conturilor pentru exercitiul 2011, operatiunile de venituri si angajamentele fiind insa conforme cu legile si reglementarile in vigoare.

In cazul platilor, indicele de eroare estimat pentru anul 2011 este de 3,9%, in crestere usoara fata de 2010. Impactul financiar estimat al erorilor identificate a crescut de aproximativ 5 ori in raport cu 2010, suma pe care directorii generali ai Comisiei o considera a fi expusa la risc marindu-se de la 0,4 miliarde de euro in 2010 la 2 miliarde de euro in 2011.

Domeniile afectate in 2011 de un risc de eroare peste limita stabilita de Comisie (2%) sunt:

  • Dezvoltare rurala, mediu, pescuit si sanatate - 7,7%
  • Politica regionala, energie si transporturi - 6%
  • Cercetare si alte politici interne - 3%
  • Agricultura, sustinerea pietei si sprijin direct - 2,9%
  • Ocuparea fortei de munca si afaceri sociale - de 2,2%

Singurele domenii care nu au fost afectate de un nivel semnificativ de eroare sunt Relatii externe, ajutor si extindere (1,1%), respectiv Cheltuieli administrative si alte cheltuieli (0,1%).

Printre cele mai frecvente erori identificate de Curtea de Conturi in timpul auditului se numara supradeclararea costurilor de personal, supradeclararea suprafetelor de teren care fac obiectul sprijinului comunitar, nerespectarea angajamentelor de agromediu, organizarea de cursuri pentru angajati din sectoare neeligibile sau nerespectarea regulii de origine in cazul achizitiilor de echipamente.

Totodata, Curtea a identificat numeroase cazuri de deficiente ale controalelor efectuate de autoritatile nationale. Conform domnului Ispir, sistemele de control analizate “nu isi valorifica potentialul de a detecta si corecta erorile”, acestea fiind doar partial eficace.

Auditul a relevant faptul ca, in multe cazuri, autoritatile aveau suficiente informatii pentru ca cel putin o parte a erorilor sa fie identificate si corectate. “Erorile ar putea fi reduse daca sistemele de control ar fi aplicate cu o mai mare eficacitate, insa aceste sisteme mai pot fi imbunatatite”, a adaugat reprezentantul Curtii Europene de Conturi.

Aceasta constatare este valabila si pentru Romania, unde, in cazul platilor de suprafata, s-a constatat aplicarea in mod incorect a conceptului de “eroare evidenta”, APIA efectuand plati cu o valoare mai ridicata decat cea validata de organismul de certificare.

Concluziile Curtii de Conturi vor permite Parlamentului European adoptarea unor masuri concrete in vederea unei mai bune gestiuni a fondurilor comunitare in viitoarele exercitii financiare. “Trebuie sa privim cu multa atentie acest Raport. Raportul care a fost facut pentru anul 2010 a fost dezbatut in detaliu in Parlamentul European, iar efectele s-au vazut: o anumita inasprire a atitudinii la nivelul Comisiei Europene in ceea ce priveste gestiunea fondurilor comunitare, nu numai in cazul Romaniai ci si in cazul tuturor statelor membre”, a mentionat ministrul Orban.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 82