Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Cele mai recente date privind evolutia economiei sociale in Romania, prezentate saptamana trecuta la Bucuresti

In Romania, economia sociala se afla inca intr-un stadiu incipient, fiind putin vizibila si relativ limitata din punct de vedere al intelegerii mecanismelor de functionare. Experienta ultimilor ani a aratat insa ca forme ale economie sociale exista, se dezvolta si castiga teren, in pofida absentei unui cadru legislativ in domeniu.

Aceasta este si concluzia invitatilor prezenti joi, 15 noiembrie, la cea de-a doua editie a Conferintei Nationale a Economiei Sociale "Spre o economie a solidaritatii", organizata, la Bucuresti, de Institutul de Economie Sociala.

In cadrul evenimentului, IES a lansat editia 2012 a Atlasului Economiei Sociale, care include cele mai recente date statistice privind evolutia economiei sociale in Romania.

Asociatiile - cele mai populare forme de economie sociala din Romania

Spre deosebire de editia anterioara a Atlasului, in acest an au fost excluse din analiza o serie de organizatii (sindicate, patronate si biserici), au fost completate si validate datele agregate si au fost incluse datele cu privire la gradul de dezvoltare a entitatilor economiei sociale in anul 2010.

Astfel, datele culese si prelucrate de IES arata ca asociatiile sunt cele mai populare forme de economie sociala din Romania, inregistrand o tendinta ascendenta pe toti indicatorii economici si pe toti anii analizati (veniturile si activele asociatiilor au crescut cu 3% in 2010, iar angajarea cu 25%). Insa, si celelalte organizatii de economie sociala precum cooperativele sau casele de ajutor social au raspuns bine primilor ani dificili din punct de vedere economic, continuandu-si directia de stabilizare si chiar de crestere.

Pe langa cresterea numarului de angajati din cadrul asociatiilor si fundatiilor (aproximativ 61.000 de salariati in 2010), se inregistreaza si o scadere a ponderii domeniului social/caritabil in favoarea organizatiilor cu domeniu de activitate sportiv, agricol sau educational. De amintit sunt si asociatiile si fundatiile care desfasoara activitati economice care inregistreaza o tendinta de crestere constanta, ajungand la finele anului 2010 la 760 milioane lei, cu 18,4% mai mult ca in 2009.

La sfarsitul anului 2010, erau mai mult de doua mii de cooperative, in usoara crestere fata de 2009, in crestere si in cazul activelor cu 9% fata de 2009, dar si in cazul veniturilor cu 4%, dar in scadere cu 20% in ceea ce priveste angajarea.

La polul opus se afla casele de ajutor reciproc pentru pensionari (CARP), care au un numar crescut de membrii dar, care la capitolul venituri, inregistreaza o scadere cu 29% fata de 2009. In cazul caselor de ajutor reciproc ale salariatilor (CARS) observam ca sunt in scadere cu numarul membrilor, dar ca activele si veniturile au inregistrat o crestere de aprox 10% in 2010, in comparatie cu 2009.

Cu ocazia evenimentului, reprezentantii IES au prezentat si noul Ghid al Managerului de Intreprindere Sociala, un document care ofera informatii despre fundamentele economiei sociale, despre modele de intreprinderi sociale si despre etapele planificarii strategice in acest domeniu.

Theodora Moldovan,
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 108