Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Ponta: La POS Mediu si POR putem obtine anul acesta decontarile de la Comisie. La POSDRU e posibil sa avem de asteptat

In urma unor discutii avute la Bruxelles, premierul Victor Ponta a anuntat ca ”situatia la nivel european este una complicata”, dar ca, in ceea ce priveste Romania, exista vesti bune. Prim-ministrul sustine ca ”la Mediu si la Programul Operational Regional putem obtine in cadrul acestui an decontarile pe care le asteptam”. Pe de alta parte, in cazul POSDRU, rambursarile ar putea intarzia din cauza faptului ca intre Parlament si Comisie nu s-a ajuns la un acord privind rectificarea Fondului Social European. Premierul sustine ca ”acum suntem in situatia in care noi putem cere bani, dar, pana nu se rectifica bugetul, pana nu se ajunge la un acord intre Parlament si Comisie, inca vor fi dificultati”.

Alocarea unei sume mult superioare exercitiului 2007-2013, tinta Romaniei la Consiliul European de saptamana viitoare

Premierul a facut aceste declaratii in urma intalnirilor pe care le-a avut la Bruxelles in cadrul grupului ”Prietenii Coeziunii” pe tema viitorului buget european. Astfel, negocierile din cadrul reuniunii extraordinare a Consiliului European din 22-23 noiembrie cu privire la noul cadru financiar multianual al UE se anunta foarte dure, in conditiile divergentei de opinii dintre Statele Membre din grupul care sustine o alocare mai generoasa pentru coeziune si tarile care isi doresc o cheltuire mai eficienta a fondurilor. Dupa ce la sfarsitul lunii trecute, presedentia cipriota a Consiliului UE a propus micsorarea cu 50 de miliarde de euro a bugetului supus dezbaterilor de Comisia Europeana, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a sugerat o reducere si mai drastica a fondurilor cu pana la 74,5 miliarde.

Aceasta propunere a fost catalogata de premierul Victor Ponta in discutiile cu presedintele Traian Basescu (care va reprezenta Romania la Consiliu) drept ”inacceptabila”, pozitia tarii noastre fiind ”ferma si nenegociabila”, prim-ministrul sugerandu-i presedintelui sa ”invoce folosirea dreptului de veto al Romaniei in cazul in care propunerea prezentata de catre presedintele Van Rompuy ar constitui finalul negocierilor.”

Obiectivele fundamentale ale tarii noastre in cadrul negocierilor vizeaza atat Politica Agricola Comuna, cat si Politica de Coeziune. In ceea ce priveste PAC, premierul a precizat ca se are in vedere ”atingerea unui nivel de convergenta in ceea ce priveste subventiile, sa ajungem nu la nivelul tarilor care au in acest moment cel mai mare nivel al subventiei, dar la media europeana. Asta inseamna plati pentru agricultorii romani care cresc treptat pana in 2020 si ajung la media europeana.”

Pentru mai multe detalii privind dezbateriile pe marginea noului cadru financiar multianual, click aici

Raluca Preluca,
www.fonduri-structurale.ro

Sursa: www.gov.ro

Vizualizări: 134