Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Previziunile de toamna pentru perioada 2012-2014: situatia ramane dificila

Perspectiva pe termen scurt pentru economia UE ramane fragila, insa se preconizeaza o revenire treptata la cresterea PIB-ului in 2013, tendinta care se va accentua in 2014. Pe o baza anuala, se estimeaza ca PIB-ul va scadea cu 0,3% in UE si cu 0,4% in zona euro in 2012. Pentru 2013, se preconizeaza o crestere a PIB-ului cu 0,4% in UE si cu 0,1% in zona euro. Potrivit previziunilor, rata somajului in UE va ramane foarte ridicata.

Dezechilibrele interne si externe mari acumulate in anii care au precedat criza se reduc, dar acest proces continua sa afecteze cererea interna in unele tari, iar activitatea economica difera semnificativ de la un stat membru la altul. In acelasi timp, nivelul competitivitatii, care a scazut in prima decada a UEM in unele state membre, se reface treptat, astfel incat se previzioneaza o crestere progresiva a exporturilor, pe masura ce activitatea comerciala la nivel mondial isi reia avantul. Noile progrese realizate in ceea ce priveste consolidarea finantelor publice stau la baza acestui proces de reechilibrare.

Reformele structurale intreprinse ar trebui sa dea roade in perioada care face obiectul previziunilor, in timp ce progresele realizate in ceea ce priveste arhitectura UEM vor continua sa intareasca sentimentul de incredere. Acest lucru ar urma sa pregateasca terenul pentru o expansiune mai puternica si mai omogena in 2014. Pentru 2014, se preconizeaza o crestere a PIB-ului cu 1,6% in UE si cu 1,4% in zona euro.

Olli Rehn, vicepresedintele Comisiei responsabil cu afaceri economice si monetare si cu moneda euro, a declarat: „Europa trece printr-un dificil proces de reechilibrare macroeconomica, care va mai dura inca o vreme.Prognozele noastre indica o imbunatatire treptata a perspectivei de crestere a Europei inca de la inceputul anului viitor. Au fost luate decizii strategice majore, care au pregatit terenul pentru consolidarea climatului de incredere. Presiunea de pe piete a scazut, insa nu ne putem culca pe laurii victoriei. Europa trebuie sa continue combinarea unor politici bugetare fiabile cu reforme structurale in vederea crearii conditiilor necesare pentru cresterea durabila, cu scopul de a reduce nivelurile actuale inacceptabil de ridicate ale somajului.”

O redresare modesta in 2013

Dupa scaderea inregistrata in cel de-al doilea trimestru al anului 2012, se estimeaza ca activitatea economica nu se va redresa inainte de sfarsitul anului. Se preconizeaza ca, in 2013, cresterea PIB-ului va fi foarte modesta, urmand sa se consolideze putin in 2014. Se estimeaza ca exporturile nete vor continua sa contribuie la crestere. Cererea interna ar urma sa ramana la un nivel redus in 2013 si sa inceapa sa se redreseze abia in 2014, intrucat continua sa fie franata de actuala reducere a efectului de levier din unele state membre si de realocarea resurselor intre sectoare. Se estimeaza ca acest proces isi va pune amprenta asupra pietei fortei de munca. Se asteapta ca rata somajului sa atinga un nivel maxim de putin sub 11% in UE si de 12% in zona euro in 2013, desi cu mari diferente intre statele membre.

Desi raman scazute pentru ansamblul UE, costurile de finantare difera semnificativ de la un stat membru la altul. Gratie unor decizii strategice recente, tensiunile s-au calmat, desi dificultatile din anumite parti ale sectorului bancar si activitatea economica redusa risca sa afecteze oferta de credite.

Cresterile inregistrate de preturile la energie si de impozitele indirecte au ramas principalii factori determinanti ai inflatiei preturilor de consum in ultimele trimestre. Cu toate acestea, presiunile subiacente asupra preturilor interne sunt moderate si se preconizeaza ca inflatia va scadea sub 2% in decursul anului 2013.

Progresul consolidarii bugetare

Consolidarea bugetara continua sa progreseze. Se preconizeaza ca deficitele publice vor scadea la 3,6% in UE si la 3,3% in zona euro in 2012. Informatiile disponibile cu privire la bugetele pentru 2013 indica o consolidare continua, desi destul de lenta, iar deficitele publice ar urma sa atinga 3,2% din PIB in UE si 2,6% in zona euro. Acest fapt se reflecta, de asemenea, in imbunatatirile structurale ale soldului bugetar care, potrivit estimarilor, va fi, in UE, de 1,1 puncte procentuale din PIB in 2012 si de 0,7 puncte procentuale in 2013, iar in zona euro, de 1,3 puncte procentuale si, respectiv, de 0,9 puncte procentuale. Datoria publica generala in 2012 se mentine la 93% in zona euro si la 87% din PIB in UE. Pentru 2013, se estimeaza ca aceasta va creste la 95% din PIB in zona euro si la 89% in UE, dar ca se va stabiliza ulterior.

Masurile strategice puternice luate la nivel national si la nivelul UE, precum si progresele inregistrate in ceea ce priveste reformarea cadrului institutional al UEM au redus riscurile de deteriorare care amenintau perspectivele de crestere. Increderea si perspectivele de crestere ar fi afectate daca situatia de pe piata fortei de munca s-ar dovedi mai defavorabila decat se prevede. Pe de alta parte, avand in vedere recentele decizii strategice, tensiunile de pe pietele financiare din UE ar putea scadea mai rapid, iar increderea se poate intari mai mult decat se asteapta, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra cererii interne. Riscurile legate de evolutia inflatiei sunt in mare parte echilibrate.

Pentru a consulta raportul complet, click aici.

Sursa: Reprezentanta Comisiei Europene

Vizualizări: 60