Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Curtea de Conturi Europeana catre statele membre si Comisie: „Am identificat prea multe cazuri in care fondurile UE nu au fost cheltuite cum ar fi trebuit”

Conturile de Conturi Europeana a facut public, ieri, Raportul privind executia bugetului UE pentru exercitiul 2011. Conform acestuia, Uniunea Europeana a cheltuit, in 2011, 129,4 miliarde de euro, 80% din aceasta suma fiind directionata catre domeniul agriculturii si cel al politicii de coeziune, domenii in care responsabilitatea de executie a bugetului UE este partajata intre Comisie si statele membre ale UE. Pentru 2011, au fost identificate prea multe cazuri in care fondurile UE nu si-au atins tinta sau nu au fost folosite in mod optim, arata Curtea. Sistemele de control examinate ale statelor membre si ale Comisiei au fost doar partial eficace in asigurarea regularitatii platilor si nu isi valorifica pe deplin potentialul de a preveni sau de a detecta si a corecta erorile.

Autoritatile nationale trebuie sa dea dovada de un angajament mai mare fata de gestionarea si controlul fondurilor UE.

Indicele de eroare estimat pentru ansamblul bugetului UE pe 2011 a fost de 3,9 %, mentinandu-se la un nivel similar cu cel pentru 2010, care s-a cifrat la 3,7 %. Cu toate acestea, indicele de eroare estimat de Curte pentru Dezvoltare rurala, mediu, pescuit si sanatate (domeniul de cheltuieli cel mai susceptibil sa contina erori) s-a cifrat la 7,7. Si cel al Politicii regionale, energiei si transporturilor s-a mentinut la un nivel ridicat: 6,0 %.


„Mesajul care se desprinde din acest raport anual este coerent cu mesajele din anii anteriori, insa relevanta sa din acest an este mai mare ca oricand. In conditiile in care, in prezent, finantele publice europene sunt supuse unor presiuni puternice, exista inca loc de imbunatatiri pentru ca fondurile UE sa fie cheltuite intr-un mod mai eficient si mai bine directionat, a remarcat Vítor Caldeira, presedintele Curtii de Conturi Europene. „Statele membre trebuie sa convina asupra unor norme imbunatatite cu privire la cheltuirea fondurilor UE si sa asigure, alaturi de serviciile Comisiei, punerea lor in aplicare in mod corespunzator. In acest fel, bugetul UE ar putea fi utilizat intr un mod mai eficient si mai eficace pentru a oferi o valoare adaugata mai mare pentru cetateni.”

Descarca
Raportul si Nota informativa

Informatii suplimentare:
Curtea de Conturi Europeana efectueaza teste pe esantioane de operatiuni, cu scopul de a obtine estimari calculate statistic cu privire la gradul in care sunt afectate de eroare veniturile, cheltuielile in ansamblul lor, precum si diferitele domenii de cheltuieli. Concluziile de audit sunt formulate pe baza acestor rezultate, precum si pe baza unor probe de alt tip, cum ar fi evaluarile sistemelor, luarile de pozitie ale Comisiei si activitatea altor auditori.

Obiectivul rapoartelor anuale (referitoare la executia bugetului UE si, respectiv, la executia fondurilor europene de dezvoltare ) este de a enunta constatari si concluzii care sa vina in ajutorul Parlamentului European, al Consiliului si al cetatenilor in demersul de evaluare a calitatii gestiunii financiare a UE, precum si de a formula recomandari utile pentru ameliorarea acesteia.

Sursa: Curtea de Conturi Europeana

Vizualizări: 95