Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Fondul National de Dezvoltare la dispozitia Guvernului

Fondul va oferi resursele financiare necesare atat proiectelor de infrastructura, cat si altor proiecte prioritare in domeniile educatiei, sanatatii si mediului.
Fondul National de Dezvoltare se aproba anual, prin legea bugetului de stat si are trei subdiviziuni:
fondul destinat finantarii proiectelor de investitii in infrastructura si a altor proiecte prioritare;
finantarea cheltuielilor generate de constructia de obiective
ü in cazul in care s-au efectuat retrocedari;
fondul destinat suplimentarii
ü fondurilor necesare derularii unor programe sau proiecte care beneficiaza de finantare din fonduri europene.

Sursa de alimentare a Fondului o reprezinta veniturile din privatizare, rezultate dupa deducerea cheltuielilor prevazute in bugetele acestora, din sumele incasate din vanzarea actiunilor rezultate din conversia in actiuni a creantelor de stat si din sumele existente in contul curent general al trezoreriei statului si in contul in valuta al Ministerului Finantelor Publice din venituri din privatizare. Raspunzand unei intrebari din partea jurnalistilor, ministrul Finantelor a precizat ca „banii proveniti de la privatizarea CEC vor urma traseul obisnuit, in trezoreria statului si ulterior in acest Fond”.
Fondul se repartizeaza unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale numai pe baza de hotarari ale Guvernului. Cu sumele alocate din Fond se suplimenteaza bugetele ordonatorilor principali de credite, care vor fi evidentiate distinct si nu vor putea fi utilizate decat pentru destinatiile pentru care au fost aprobate. Modul de utilizare al sumelor alocate se raporteaza lunar Ministerului Finantelor Publice.
„Vor fi realizate analize lunare ale contului si Ministerul Finantelor Publice va comunica in fiecare luna, public, situatia contului, proiectele pentru care s-au utilizat sumele de bani ” a declarat ministrul Sebastian Vladescu.

in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, Guvernul va aproba normele metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.(sursa: Guvernul Romaniei - Biroul de presa )

Vizualizări: 203