Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Attila KORODI: "De proiectele derulate prin POS vor beneficia mai mult de 10 milioane de locuitori"

Attila KORODI: „De proiectele derulate prin POS vor beneficia mai mult de 10 milioane de locuitori.”

Attila KORODI: „De proiectele derulate prin POS vor beneficia mai mult de 10 milioane de locuitori. 270 de milioane de Euro de la U.E urmeaza a fi investite pana in 2010 in proiecte de mediu”

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Atilla Korodi, impreuna cu secretarul de stat, Silviu Stoica, au sustinut in luni, 16 iulie, o conferinta de presa extraordinara prilejuita de aprobarea de catre Uniunea Europeana a Programului Operational Sectorial de Mediu.

Ministrul Attila KORODI a subliniat faptul ca „Obiectivul global al POS Mediu vizeaza imbunatatirea standardelor de viata ale populatiei si a standardelor de mediu si, in acelasi timp, contribuie substantial la realizarea angajamentelor de aderare si la respectarea legislatiei de mediu. Pentru realizarea acestui obiectiv global, prin POS Mediu se vor finanta investitii pentru 6 Axe prioritare , respectiv sectoare de mediu: Sectorul apa/apa uzata (beneficiand de un total de 3,27 miliarde Euro, din care grant UE 2,78 miliarde Euro), Sectorul de gestionare a deseurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric (total 1,17 miliarde Euro, din care grant UE 0,93 miliarde Euro), Sectorul termoficare (total 458 milioane Euro, din care grant UE 229 milioane Euro), Sectorul protectia naturii (total 215 milioane Euro, din care grant UE 172 milioane Euro), Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere (total 329 milioane Euro, din care grant UE 270 milioane Euro) si Asistenta Tehnica (total 174 milioane Euro, din care grant UE 130 milioane Euro )”.

Sectorul apa/apa uzata va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate POS Mediu (60%). Investitiile au in vedere extinderea/modernizarea retelelor de apa si canalizare, construirea/modernizarea statiilor de tratare a apei potabile si a statiilor de epurare, precum si cresterea calitatii serviciilor publice de apa si canalizare. Pentru acest sector vor fi finantate proiecte mari de infrastructura, care acopera mai multe localitati la nivel regional / judetean si care vor aduce o contributie importanta la conformarea cu standardele europene de mediu si vor avea un impact considerabil la dezvoltarea comunitatilor respective. Aceasta abordare urmareste atat cresterea eficientei costurilor de investitii (prin realizarea de economii la scara), cat si a costurilor de operare a obiectivelor de investitii nou create, iar beneficiarii proiectelor sunt Companiile Regionale de Apa.

Investitiile pentru Sectorul de gestionare a deseurilor/reabilitarea terenurilor poluate istoric vizeaza crearea de sisteme integrate de gestionare a deseurilor la nivel regional, in paralel cu inchiderea depozitelor de deseuri neconforme. Se vor finanta masuri de colectare, sortare, transport, tratare si depozitare a deseurilor menajere combinate cu masuri de reducere a cantitatii de deseuri, conform cu principiile si practicile Uniunii Europene in domeniu. Alte investitii sunt destinate unor proiecte pilot de reabilitare a terenurilor afectate de-a lungul timpului de diversi poluanti si care afecteaza negativ mediul si sanatatea umana. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale/judetene sau asociatiile de dezvoltare intercomunitara.

Investitiile preconizate pentru Sectorul termoficare au in vedere reducerea emisiilor provenite de la centralele municipale de termoficare. Proiectele de investitii se vor realiza in localitatile in care centralele municipale reprezinta sursa cea mai mare de poluare a mediului. Beneficiarii proiectelor sunt autoritatile locale care au in gestionare centralele municipale de termoficare.

Proiectele finantate in Sectorul protectia naturii vizeaza asigurarea unui management corespunzator al ariilor protejate si, implicit, stoparea degradarii biodiversitatii si a resurselor naturale. O atentie deosebita se va acorda managementului site-urilor Natura 2000. Beneficiarii proiectelor sunt: administratiile si custozii ariilor protejate, inclusiv situri Natura 2000, Agentia Nationala pentru Arii Protejate (dupa infiintare), Agentiile Locale de Protectie a Mediului, autoritatile publice, ONG-uri, institute de cercetare, universitati, muzee.
Protectia impotriva inundatiilor si reducerea eroziunii costiere au ca scop protejarea populatiei si a bunurilor materiale de efectele devastatoare ale inundatiilor. Zonele de interventie se vor selecta in concordanta cu strategia nationala in domeniu, precum si in baza unor analize de risc.

Un alt domeniu de actiune este protejarea si reabilitarea litoralului sudic al Marii Negre, pentru reducerea eroziunii costiere. Beneficiarul proiectelor este Administratia Nationala Apele Romane.

Pentru Axa Asistenta Tehnica activitatile finantate au ca scop cresterea capacitatii de absorbtie a fondurilor Uniunii Europene, prin finantarea pregatirii proiectelor, precum si a activitatilor de monitorizare, evaluare si control a proiectelor.

Ministrul Mediului a mai subliniat faptul ca „Beneficiarii au rolul principal in gestionarea si implementarea proiectelor aprobate prin POS Mediu. Acestia sunt responsabili si cu organizarea si desfasurarea procedurilor pentru licitarea si contractarea serviciilor si lucrsrilor din cadrul proiectelor iar Autoritatea de Management, din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) este responsabila de implementarea programului, asigurand coordonarea globala si managementul implementarii POS Mediu. De asemenea, exista 8 Organisme Intermediare, organizate ca structuri in subordinea MMDD in fiecare regiune de dezvoltare, care sunt responsabile pentru implementarea programului la nivel regional si asigura interfata Autoritatii de Management cu beneficiarii proiectelor. Banii se vor cheltui de la momentul angajarii proiectului, ultimele sume urmand a fi alocate in perioada 2015-2016. Ministerul Mediului este cel care va interveni in coordonarea proiectelor si in plata costurilor eligibile. ”


Informatii suplimentare:
Programul Operational Sectorial (POS) Mediu reprezinta documentul de programare a Fondurilor Structurale si de Coeziune care stabileste strategia de alocare a fondurilor europene in vederea dezvoltarii sectorului de mediu in Romania, in perioada 2007-2013.
POS Mediu a fost elaborat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD), in calitate de Autoritate de Management pentru acest program si in coordonarea Ministerului Economiei si Finantelor, in calitatea sa de coordonator al procesului de pregatire a Romaniei pentru accesarea Fondurilor Structurale si de Coeziune pentru perioada 2007-2013.
POS Mediu este unul dintre cele mai importante programe operationale din punct de vedere al alocarii financiare si reprezinta cea mai importanta sursa de finantare pentru sectorul de mediu. Programul este finantat din doua fonduri -Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si Fondul de Coeziune (FC) - cu o valoare de aproximativ 4,5 miliarde Euro, la care se adauga si cofinantarea nationala de aproximativ 1 miliard Euro.

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile

Vizualizări: 111