Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Stadiul actualizat al absorbtiei: Rambursari de la CE pentru PODCA si POAT

ACIS a publicat stadiul absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune la 30 septembrie 2012.

Conform documentului, in luna septembrie s-au efectuat plati catre beneficiari in valoare de aproximativ 295 milioane de lei, valoarea totala a platilor interne depasind in prezent 20% din suma alocata pentru actuala perioada financiara.

In ceea ce priveste platile intermediare de la CE, ponderea lor in alocarea totala a Romaniei a stagnat, rata absorbtiei crescand in ultima luna cu doar 0.03 puncte procentuale, de la 9.67% la sfarsitul lunii august la 9.7% la 30 septembrie 2012.

De altfel, singurele programe operationale pentru care Comisia a efectuat plati in luna septembrie sunt PODCA, a carui absorbtie a crescut de la 15.36% in luna august la 17.23% la sfarsitul lunii septembrie, respectiv POAT, unde ponderea platilor intermediare in totalul alocarii a crescut de la 15.04% la sfarsitul lunii august la 15.74% la data de 30 septembrie 2012.

POR ramane liderul absorbtiei in pofida sistarii platilor intermediare

Cu toate ca platile intermediare pe POR sunt momentan sistate, acesta ramane programul operational cu cea mai buna absorbtie a fondurilor structurale, valoarea totala a rambursarilor efectuate de CE pana la sfarsitul lunii mai fiind de 21.1%.

POR se numara si printre programele operationale cu cea mai ridicata rata de contractare, valoarea totala a contractelor semnate pana in prezent ridicandu-se la circa 96% din alocarea programului. De altfel, conform dlui. Laurentiu Caprian, sef serviciu la Directia Gestionare Programe din cadrul MDRT, prezent la o intalnire cu presa organizata de AM POR, joi, 4 octombrie, in primele 9 luni ale anului 2012 au fost contractate peste 700 de proiecte, valoarea totala a finantarii nerambursabile fiind de peste 500 milioane euro.

In cadrul POR, cea mai spectaculoasa evolutie a cunoscut-o Axa Prioritara “Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - potentiali poli de crestere”, gradul de contractare al proiectelor crescand de la 58.3% in decembrie 2011 la peste 77% in septembrie 2012. DMI 5.3. “Promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare in scopul cresterii atractivitatii Romaniei ca destinatie turistica” a inregistrat o evolutie similara, gradul de contractare al proiectelor depuse crescand cu aproape 40 de puncte procentuale in intervalul decembrie 2011 – septembrie 2012.

La fel de dinamic a fost si sectorul privat, DMI 4.3 „Sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor” cunoscand in primele 9 luni ale anului 2012 o crestere semnificativa a gradului de contractare, de la 66% la inceputul anului la peste 83% in luna septembrie. Nu intamplator, peste 70% dintre cele 200 de proiecte contractate prin POR si finalizate pana la momentul actual au fost implementate de catre organisme private, in cadrul DMI 4.3.

Pentru a consulta stadiul absorbtiei, click aici.

Anamaria Ravar
www.fonduri-structurale.ro

Vizualizări: 117