Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

SOS POSDRU: Scrisoarea deschisa adresata autoritatilor de beneficiarii si partenerii cu proiecte in implementare

www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group, alaturi de Academia de Advocacy si Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale au organizat, miercuri, 19 septembrie 2012, la Hotel Ramada Majestic, o conferinta de presa avand ca tema dificultatile majore cu care se confrunta organizatiile cu proiecte in implementare in cadrul POSDRU 2007-2013 ca urmare a intarzierilor sistematice si blocajelor in rambursarea banilor.

In cadrul conferintei, s-a facut publica o scrisoare deschisa adresata primului ministru al Romaniei domnul Victor Ponta, ministrului finantelor publice domnul Florin Georgescu si ministrului muncii, familei si protectiei sociale doamna Mariana Campeanu cu scopul de a pentru a trage un semnal de alarma asupra consecintelor nefaste pe care le are blocarea platii cererilor de rambursare asupra organizatiilor si proiectelor aflate in implementare, cat si asupra beneficiarilor directi ai programului.

Scrisoarea deschisa a fost semnata de peste 149 de organizatii – ONG-uri, societati comerciale, institutii publice sau universitati – beneficiari sau parteneri in proiecte finantate din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 prin care se solicita reluarea platilor in cadrul programului pana la sfarsitul lunii septembrie catre toate categoriile de beneficiari si parteneri. Mai mult, se solicita gasirea unor solutii pentru a evita generarea unor astfel de blocaje pe viitor.

„Problema POSDRU este una dramatica. Mesajele beneficiarilor si partenerilor POSDRU, care ne-au determinat sa adresam aceasta scrisoare deschisa exprima un singur lucru: « Solutiile noastre s-au terminat! Este nevoie ca statul roman sa-si asume rolul de partener si sa ia masuri reale». Din pacate, exista aceasta perceptie transmisa ca in cadrul POSDRU exista proiecte care nu-si fac treaba. Insa nu este cazul sa se generalizeze. Mesajul nostru este sa fie sustinute organizatiile si proiectele bune, corecte. Aplicand regula « oprim totul» vor muri, in egala masura, si proiectele cu impact real, impreuna cu organizatiile care le implementeaza. Acesta este riscul real al situatiei prezente.”, a declarat in cadrul conferintei domnul Dan Barna, Partener www.fonduri-structurale.ro – Structural Consulting™ Group.

„Prin nesustinerea acestor proiecte, statul roman isi taie craca de sub picioare, se saboteaza pe sine insusi. ONG-urile reprezinta circa 30% din beneficiarii POSDRU, iar mare parte a acestora au, in acest moment, probleme foarte serioase: incep sa adune datorii, sa-si concedieze oamenii, dar, mai grav, incep sa-si reduca serviciile pe care le acorda de ani de zile beneficiarilor finali. ONG-urile au atras in perioada de preaderare sume importante de bani si au dovedit ca pot cheltui banii europeni in mod eficient, transparent si cu succes.”, a completat doamna Flavia Preda de la Coalitia ONGuri pentru Fonduri Structurale.

„POSDRU este un program excelent pentru tara noastra. Prin blocarea sa vom pierde un important capital uman instruit : 1.650.000 de pesoane care trebuie cuprinse in acest program ca si tinta pe care si-a propus-o Romania, de la scolari, elevi, studenti, profesori, la someri, grupuri defavorizate etc. Dincolo de organizatiile care implementeaza aceste proiecte si care se confrunta cu dificultati reale, adevaratii pierzatori vor fi participantii la program, grupurile tinta.”, a declarat Corina Dragomirescu, Vicepresedinte al Academiei de Advocacy.

La baza scrisorii adresate autoritatilor responsabile a stat sondajul de opinie, ”SOS POSDRU – Slalomul beneficiarilor si partenerilor printre datorii” realizat de echipa www.fonduri-structurale.ro care au participat 149 de respondenti, beneficiari sau parteneri in cadrul programului. Rezultatele sondajului arata ca beneficiarii se afla intr-un impas financiar major, avand datorii catre expertii din cadrul proiectelor, furnizori, grupuri tinta etc. ce dateaza, in mare parte, de mai bine de 6 luni, iar problemele capata in continuare amploare, in conditiile neasumarii unor solutii functionale.

Efectele grave ale functionarii defectuoase a mecanismului de rambursare si a blocajelor in efectuarea platilor asupra proiectelor si organizatiilor au fost prezentate si de beneficiarii POSDRU prezenti la eveniment.

„Am realizat lucruri foarte frumoase prin proiectele pe care organizatia mea le derula. Pana de curand puteam sa ma mandesc cu 4.000 de persoane pe care le-am ajutat. Spre exemplu, am deschis 2 fabrici, una care producea termopane si o alta care producea mozaic, in care lucrau tineri in situatii de risc social si cu dizabilitati. Insa, organizatia pe care o reprezint a depasit, deja, cadrul „dificultati financiare”. In acest moment, am expus in sistemul POSDRU peste 30 de mil. lei, bani care nu stim daca si cand vor mai veni. Iar acest lucru a inseamnat sacrificiul a 12 ani de munca sociala a organizatiei noastre, adica inchierea si vanzarea a 3 case de tip familial, inchiderea si vanzarea a 2 centre de zi, inchiderea si vanzarea biroului organizatiei si intrarea in somaj a peste 80 de angajati.”, a declarat domnul Calin Pop, de la Fundatia Dezvoltarea Popoarelor.

„In cele 2 proiecte pe care le derulam lucram cu 8.000 de persoane, pe unul dintre proiecte, someri de lunga durata, iar pe un altul, persoane din mediul rural ocupate in agricultura de subzistenta. Sunt oameni condamnati, practic, la saracie. Am intalnit oameni extrem de receptivi, care doresc sa-si schimbe viata, insa nu stiu la cine sa apeleze. Ne-am angajat sa-i calificam si sa-i invatam ca antreprenoriatul este o solutie pentru ei. Majoritatea celor din mediul rural fac intr-o forma sau alta antreprenoriat, insa la un nivel subdezvoltat. Prin proiectele noastre ii invatam ca exista si o alta cale. Din pacate, in acest moment, suntem in situatia in care trebuie sa-i anuntam pe acesti oameni ca va trebui sa-i lasam la jumatatea drumului, pentru ca nu mai putem sustine activitatile”, a aratat doamna Simona Cojocarescu, de la Interlog Com SRL.

„Am asteptat in medie 197 de zile ca sa primim banii pe o cerere de rambursare. Cum poti sa rezisti in aceste conditii? Faci credite. Da, dar la un moment dat nici bancile nu-ti mai dau bani. In acest moment pot spune ca nu ne mai putem continua activitatile, ne-au fost inchise spatiile in care lucram, ne-a fost pus sechestru pe echipamente de catre proprietarii acestora carora nu le-am mai putut plati chiriile si nu mai putem plati subventiile catre cursanti”, a declarat doamna Marie Jeanne Iordache de la Eurotraining Solution S.R.L., organizatie care are in implementare un proiect de stagii de practica in domeniul electronic, automatizari si mecanica adresat elevilor din 10 colegii tehnice.

Doamna Liliana Bibac de la Salvati Copiii Romania a aratat ca „parteneriatul cu AM POSDRU si OI POSDRU este caracterizat de o continua incertitudine. Pe unul dintre proiecte, care presupune integrarea scoalara a peste 7.500 de copiilor in risc de abandon scolar din 32 de judete, din luna iunie 2011 nu ne-a mai fost rambursat niciun ban. Nu mai putem sustine centrele create din fondurile proprii ale organizatiei, mai ales in conditiile in care avem de recuperat de la AM POSDRU circa 500.000 de euro din alte doua proiecte”.

Initiatorii demersului si-au exprimat disponibilitatea de a participa la imbunatatirea mecanismului de implementare a POSDRU si au atras inca o data atentia asupra blocarii POSDRU, cu consecinte grave asupra atingerii indicatorilor asumati la inceputul programului de catre Guvernul Romaniei.

Descarca scrisoarea deschisa

Vizualizări: 321