Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

MDRT transfera Cazinoul din Constanta in administrarea Primariei

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a convenit transferul Cazinoului din Constanta in administrarea Consiliului Local al Primariei orasului, ca urmare a solicitarii primarului Radu Mazare, formulata dupa sedinta de consiliu local din 5 septembrie 2012.
In conditiile unei alocari insuficiente, dar si a dublei reduceri a bugetului MDRT in anul 2012, s-a stabilit ca ministerul nu are posibilitatea financiara de a sustine investitia in reabilitarea Cazinoului.

Necesarul, la momentul preluarii Cazinoului de catre MDRT, era de 40 de milioane de lei, din care au fost alocate doar 10 milioane; ulterior, suma a ajuns la 7 milioane de lei, ca urmare a primei reduceri a bugetului MDRT la inceputul acestui an.

“Fiind un obiectiv din patrimoniul Consiliului Local Constanta, credem ca datoria de a-i gasi cea mai buna functionalitate si modalitate de administrare este a Primariei. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului este constient de importanta Cazinoului ca obiectiv turistic, motiv pentru care va face demersuri pe langa Primaria Constanta sa administreze imobilul astfel incat acesta sa ramana si cu valenta sa de obiectiv turistic. Pe de alta parte, credem ca acesta trebuie introdus in circuitul economic, sa aduca bani si nu doar sa fie vizitat de turisti. Cele doua functiuni pot fi imbinate fara probleme, fie ca imobilul este administrat de primarie sau de un investitor privat, cu conditia ca acest lucru sa fie bine convenit”, a declarat Cristian Barhalescu, secretar de stat pentru turism in MDRT.

Cazinoul din Constanta a fost preluat, la 31 august 2011, de catre MDRT de la Consiliul Local al Primariei din Constanta, cu scopul de a fi reabilitat, urmand ca, dupa acest proces, imobilul sa revina in administrarea Primariei Constanta.

Potrivit Hotararii de Consiliu Local, acceptata de minister, reabilitarea ar fi trebuit sa inceapa in maximum un an de la preluarea de catre MDRT si sa nu dureze mai mult de 3 ani. Lucrarile la cazinoul din Constanta nu s-au incadrat in termenul prevazut in legislatie, ca urmare a faptului ca procedurile de licitatie pentru serviciile de proiectare si executie lucrari au demarat tarziu si au fost ingreunate de contestatiile formulate.

Astfel, desi cazinoul a fost preluat de MDRT prin Hotarare de Guvern, in 31 august 2011, licitatia a fost demarata in 29 martie 2012, adica la 7 luni de la trecerea imobilului la minister. Procedura de licitatie a fost anulata la 28 mai 2012. Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a admis ca juste contestatiile formulate, considerand ca exista, intr-adevar, vicii in criteriile de selectie, dar si in criteriile tehnico-economice.

Astfel, s-a ajuns intr-un punct in care ministerul nu se mai putea incadra in termenul legal de incepere a lucrarilor. Initierea unei noi proceduri de licitatie, chiar in cazul in care nu s-ar mai fi confruntat cu o contestatie, ar fi dus la depasirea termenului impus de incepere a lucrarilor, situatie in care, potrivit reglementarilor din 2011 (HCLConstanta), cazinoul ar fi revenit, de drept, in administrarea Primariei.

Sursa: MDRT

Vizualizări: 61