Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Solutii pentru POSDRU: Transparenta, informare, comunicare

Cititi articolul integral pe Adevarul Europa
[...]
Beneficiarii fondurilor UE prin programele operationale destinate Romaniei au ajuns la disperare din cauza blocajului in care au ajuns platile pentru proiectele lor. Suspiciunea ca mai multe misiuni de audit ale Comisiei Europene vor depista nereguli - ceea ce ulterior s-a si confirmat, a determinat Bucurestiul sa nu mai trimita deconturi la Bruxelles. De doua luni. Nici nu a pus nimic in loc.

Nici perspectivele reluarii finantarilor nu sunt prea bune, astfel ca blocajul in care se afla in special beneficiarii proiectelor finantate prin POSDRU risca se se prelungeasca.

Situatia pe POSDRU a fost caracterizata drept critica si chiar disperata de multe organizatii care implementeaza proiecte finantate prin acest program. Ce este de facut l-am intrebat pe Dragos Jaliu (PMP, PhD) Partener Structural Consulting™ Group si initiator al fonduri-structurale.ro.

"Desi poate parea prea simplist, o prima solutie este explicarea situatiei reale. Lipsa de transparenta, lipsa oricaror informatii oficiale despre perspectivele reale ale POSDRU in perioada urmatoare nu fac decat sa genereze nesiguranta si interpretari proprii de catre beneficiari. Suntem, prin esenta, o natie care «pune raul inainte» si, in situatia de fata, lipsa oricarui mesaj din partea autoritatilor creeaza la nivelul beneficiarilor disconfort si pesimism. Zilele trecute, Autoritatea de Management POSDRU a organizat o intalnire cu presa, explicand pe indelete situatia deloc roza in care este programul. Este, din pacate, un mic pas pentru AM POSDRU si la fel de mic, daca nu mai mic, pentru beneficiari", apreciaza Jaliu.

Alaturi de alti beneficiari POSDRU, el apreciaza ca exista multe proiecte bune care aduc un beneficiu real, si totusi, se iau la nivelul Autoritatii de Management masuri drastice cu aplicabilitate generala si care ajung sa discrediteze toti beneficiarii si toate proiectele.

„Si daca acceptam ca exista proiecte bune cu impact si care aduc valoare adaugata, masurile luate de acum incolo ar trebui sa vizeze punctual fiecare proiect. Nu exista bani pentru finantarea in continuare a proiectelor care nu aduc beneficii reale? Atunci sa se faca o evaluare completa si obiectiva a tuturor celor 2.461 de proiecte aflate in implementare si sa se faca plati, cu prioritate, catre proiectele bune, cu risc scazut, dovedit in urma verificarilor si monitorizarilor efectuate de-a lungul timpului. Exista la nivel de AM liste cu proiecte care pot fi date model de buna practica. E un punct de plecare in evaluarea punctuala a proiectelor. Criteriile insa trebuie sa fie transparente si acceptate", a declarat Jaliu.

In ce situatie se afla beneficiarii si care sunt riscurile

Dragos Jaliu: Eforturile pe care le-au facut cei mai multi din beneficiari si parteneri pentru a-si indeplini obligatiile si pentru a-si atinge indicatorii asumati, in ciuda dificultatilor intampinate, sunt substantiale. Cei mai multi au facut imprumuturi la banci sau au creditat proiectele din contul curent al organizatiei, au amanat, esalonat si prioritizat platile. Unii sunt in situatii disperate - faliment, litigii cu angajatii si furnizorii neplatiti, datorii la banci.

Corina Dragomirescu
, Academia de Advocacy: Noi suntem la doi ani de implementare. Suntem in faza in care tot ce am construit putem valorifica acum cu cei peste 800 de beneficiari pe care ii avem in prezent. O intrerupere sau blocare de program risipeste tot ce am facut. E ca in agricultura. Daca nu uzi planta, se usuca. Mai ales cand lucrezi cu oameni si modifici abordari, atitudini incercand sa ii implici , sa le arati ca se poate dialoga bazat pe argumente pertinente, pe consens, sa profesionalizezi dialogul public, sa determine decidentii sa tina cont de el. Ce nu intelegem este de ce suntem bagati in aceeasi oala cu cei care nu au respectat regulile de joc.

Sursa: Adevarul Europa

Vizualizări: 121