Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Prima reuniune a Consiliului Ecofin sub presedintie portugheza

Marti, 10 iulie a.c., a avut loc la Bruxelles prima reuniune a Consiliului Ecofin sub presedintia portugheza, la care a participat domnul Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor.

Agenda discutiilor a cuprins:

1. Programul de lucru al Presedintiei

Presedintia a prezentat programul sau de lucru pentru urmatoarele 6 luni, program sustinut de toate statele membre.
Romania a felicitat Germania pentru rezultatele bune obtinute in timpul presedintiei si si-a afirmat suportul pentru implementarea prioritatilor propuse de Portugalia. Cele mai importante obiective subliniate de Romania au fost cele legate de dimensiunea calitativa a cresterii economice si Strategia Lisabona.

2. Implementarea Pactului de Stabilitate si Crestere

Au fost aprobate Opiniile Consiliului privind programul de stabilitate actualizat al Austriei; programul de convergenta actualizat al Cehiei; decizia Consiliului privind actiunile intreprinse de Cehia la recomandarea Consiliului din 2004, considerate inadecvate pentru corectarea deficitului excesiv; minuta Consiliului privind procedura de deficit excesiv pentru Ungaria.

3. Adoptarea monedei euro

Dupa aprobarea, in 21 iunie a.c., de catre Consiliul European a aderarii celor 2 state membre, Cipru si Malta, la zona euro, de la 1 ianuarie 2008, ministrii Ecofin au adoptat deciziile si regulamentele prin care se stabilesc ratele de conversie ale monedelor nationale ale celor 2 state, in raport cu euro.

4. Finantele Publice in UEM 2007

Presedintia Portugheza a facut o scurta prezentare a raportului privind finantele publice, subliniind necesitatea imbunatatirii laturii preventive a Pactului de Stabilitate si Crestere, dupa doi ani de la revizuirea acestuia.
Comisia a prezentat Comunicarea privind asigurarea eficientei laturii preventive a Pactului de Stabilitate si Crestere si masurile propuse. Avand in vedere si implicatiile politice ale acestor masuri Comisia a solicitat o ghidare din partea Ecofin.
in concluzie, s-a stabilit ca masurile propuse vor fi discutate la nivelul Comitetului Economic si Financiar, iar subiectul va reveni pe agenda Ecofin din octombrie a.c., cand vor fi aprobate si concluziile Consiliului.

5. IASB: guvernata si finantare

Ministrii Ecofin au aprobat concluziile Consiliului privind finantarea Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASB) si a Fundatiei Comitetului pentru Standarde Internationale de Contabilitate (IASCF).

6. Galileo-aspecte legate de finantare

Galileo este un sistem de navigatie prin satelit, care va cuprinde o gama de 30 de sateliti plasati pe 3 orbite la o altitudine de 24.000 km. Printre sectoarele care ar beneficia de functiile programului se numara: transporturile, securitatea tranzactiilor financiare online, serviciile sociale, justitia si vama, agricultura, energia etc.
Comisia a prezentat in luna mai a.c., o comunicare privind stadiul programului Galileo, in care propune doua optiuni alternative de continuare a proiectului, pentru aceasta fiind necesare fonduri suplimentare.
in cadrul reuniunii, statele membre si-au exprimat acordul privind importanta proiectului la nivelul UE, cu respectarea alocarilor de fonduri, in cadrul perspectivei financiare 2007-2013.
Romania a subliniat ca, in cazul in care se va opta ca finantarea suplimentara sa fie din bugetul comunitar, sa nu fie afectate alocarile capitolelor bugetare legate de politica de coeziune, agricultura, retelele transeuropene de transport (TENs) si sa nu implice o revizuire a plafoanelor stabilite pentru perspectiva financiara 2007-2013.
Presedintia a luat nota de pozitiile statelor membre iar Comisia le va lua in considerare la intocmirea raportului detaliat pe aceasta tema. Raportul Comisiei va fi discutat in septembrie a.c. de catre ministrii transporturilor, la Consiliul Transporturi Telecomunicatii Energie, urmand sa revina pe agenda Consiliului Ecofin, daca va fi necesar.

Sursa: Ministerului Economiei si Finantelor

Vizualizări: 57