Ești membru? Cont nou / Autentificare
Ştiri

Romania considera inacceptabila orice reducere suplimentara a bugetului pentru politica de coeziune a UE in perioada 2014-2020

Romania, impreuna cu celelalte 14 state din grupul ”Prietenii coeziunii”, a reiterat, in cadrul Consiliului Afaceri Generale (CAG) al Uniunii Europene din 24 iulie 2012, importanta pe care o acorda politicii de coeziune si sustinerii corespunzatoare a acesteia prin sumele ce ii vor fi alocate in viitorul exercitiu bugetar al Uniunii Europene 2014-2040, a declarat ministrul afacerilor europene Leonard Orban.

Actualizarea tehnica a propunerilor privind bugetul multianual al Uniunii Europene (UE) pentru 2014-2020 reprezinta limita pe care aceste state o pot accepta in ceea ce priveste reducerea anvelopei destinate politicii de coeziune, au atras atentia tarile de grupul ”Prietenii coeziunii”.

Revizuirea proiectului de buget multianual, adoptata de Comisia Europeana la 6 iulie 2012, a fost necesara pentru a se tine cont atat de implicatiile financiare ale aderarii Croatiei la Uniunea Europeana, cat si de cele mai recente estimari asupra evolutiei produsului intern brut al UE.

Pozitia grupului ”Prietenii coeziunii” a fost convenita in cursul diminetii de marti 24 iulie si a fost expusa la reuniunea CAG de la Bruxelles de reprezentantul Poloniei, care a reamintit ca, in concluziile Consiliului European din iunie 2012, politica de coeziune a fost calificata drept calea de a investi pentru a iesi din criza.

In interventia sa, ministrul Leonard Orban a salutat progresele inregistrate in primul semestru din 2012 in negocierea bugetului UE pentru 2014-2020 si a exprimat sprijinul pe care Romania il va acorda finalizarii acestui proces pe parcursul presedintiei cipriote a Consiliului UE, pana la 31 decembrie 2012. ”Mai sunt inca unele probleme carora trebuie sa li se acorde atentie, avand in vedere ca pachetul de negociere nu reflecta intr-o forma echitabila si echilibrata interesele tuturor statelor membre”, a subliniat insa ministrul roman.

Ministrii participanti la Consiliul Afaceri Generale de la Bruxelles, au aprobat si mandatul presedintiei cipriote a Consiliului UE pentru negocierile cu Parlamentul European referitoare la bugetul UE pentru 2013. Decizia s-a luat cu trei voturi contra (Olanda, Suedia si Marea Britanie) si cu o abtinere (Austria).

Sursa: MAEur

Vizualizări: 89